Aa

Aa

Трудницама и породиљама лакши начин за пријаву послодаваца који им ускраћују права

Трудницама и породиљама лакши начин за пријаву послодаваца који им ускраћују права

Трудницама и породиљама лакши начин за пријаву послодаваца који им ускраћују права

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић  наложио је формирање посебне опције за труднице и породиље, у оквиру броја 0800 300 307 за пријаву неправилности у области рада, преко које би оне лакше и брже Инспекцији рада могле да пријаве послодавце који су прекршили закон и тиме им ускратили права која имају. 

 

Поред тога, на сајту Министарства у оквиру категорије „Регистри“ биће објављен посебан списак свих оних послодаваца код којих се докаже да су прекршили закон и радницама у овом случају породиљама и трудницама ускратили права која им припадају.

 

На састанку са директорком Центра за маме Јованом Ружичић и правницом Центра за маме Нелом Тодоровић, који је одржан данас у Палати Србија, а коме су поред министра Ђорђевића присуствовали в.д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић, посебни саветник министра Ана Ђокић, начелник за студијско - аналитичке послове и надзор Инспектората за рад Маја Илић, шеф одсека за другостепени управни поступак у области радних односа и безбедности и здравља на раду Инспектората за рад Горан Марковић и посебни саветник директора Инспектората за рад Златко Лекић, договорен је детаљни план када је у питању решавање проблема из области рада са којима се сусрећу труднице и породиље. 

 

„Приликом састанка у Влади Републике Србије са удружењима која представљају маме и труднице представљен је проблем са којим се сусрећу маме и породиље на послу. Како бисмо стали на пут грубом кршењу њихових права одлучили смо да кренемо у интензивне инспекцијске надзоре и да уведемо лакши начин за пријаву неправилности. Држава брине о мамама, желимо да им помогнемо и да их заштитимо. Послодавци који крше њихова права морају да буду представљени јавности како би сви знали ко су ти који женама дају отказ када сазнају да су трудне или се врате са породиљског одсуства. Уз помоћ појачаних инспекцијских надзора и медијске кампање верујем да ћемо успети да станемо на пут онима који крше закон“, рекао је министар и додао да је дијалог између Министарства и невладиног сектора веома важан у решавању овог проблема. 

 

Директорка Центра за маме Јована Ружичић истакла је да је ово веома добра иницијатива која ће значити трудницама и породиљама у Србији.

 

„Подржавамо сваку иницијативу која ће помоћи мамама да остваре своја права," рекла је Јована Ружичић и додала да ће договорено решење побољшати и знатно убрзати начин пријављивања кршења права којима су труднице и маме изложене.