Aa

Aa

Током новогодишњих и божићних празника у угоститељским објектима затечено 133 лица на раду „на црно“

Током новогодишњих и божићних празника у угоститељским објектима затечено 133 лица на раду „на црно“

Током новогодишњих и божићних празника у угоститељским објектима затечено 133 лица на раду „на црно“

Читај ми

Инспектори рада су током новогодишњих и божићних празника у угоститељским објектима широм Србије затекли 133 лица на раду „на црно“, пет музичара који нису имали закључене уговоре као и 8 нерегистрованих субјеката у којима је 10 особа радило ''на црно“.

 

Инспекторат за рад је током новогодишњих и божићних празника,   у периоду од 31. децембра 2019. до 14. јануара 2020. године вршио појачане инспекцијске надзоре у угоститељским објектима и објектима у којима се организују прославе на целој територији Републике Србије, а у циљу контроле радноправног статуса радно ангажованих лица  и контроле ангажовања извођача естрадно – музичких програма према Посебном колективном уговору за радно ангажовање естрадно - музичких уметника и извођача у угоститељству. 

 

Инспекцијским надзорима, који  су извршени у 420 угоститељских објеката, обухваћено је 1.456 лица, од којих је 133 радило ''на црно''.  У контролисаним угоститељским објектима у којима је организован музички програм, музичари су  били ангажовани  у складу с Посебном колективном уговору за радно ангажовање естрадно - музичких уметника и извођача у угоститељству, осим у једном угоститељском објекту у Шапцу где је затечен музички састав од 5 музичара, који нису закључили уговоре о извођачком делу са послодавцем који обавља угоститељску делатност, а који их је ангажовао. 

 

Инспекцијским надзорима је утврђено и 8 нерегистрованих субјеката, у којима је поред  физичких  лица која обављају нерегистровану угоститељску делатност, затечено и 10 лица на раду ''на црно''. 

 

На основу утврђених неправилности, инспектори рада су поднели 64 захтева за покретање прекршајног поступка у области радних односа, а  донето је и 70 решења у области радних односа и безбедности и здравља на раду, од којих 25 решења о забрани рада на месту рада.