Aa

Aa

Свeтски дaн борбе против мултиплe склeрoзe

Свeтски дaн борбе против мултиплe склeрoзe

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже да министарство које води има законску обавезу да брине о особама са инвалидитетом и да се њихов положај у друштву споро, али полако поправља.

"Прошле године донели смо једно законско решење којима је омогућено да особе са инвалидитетом, а особе са мултипле склерозом врло често имају тај проблем, могу да користе факсимил и да их у банци и пошти не терају да отиском палца потврђују свој идентитет", нагласио је Вулин.

Он је подсетио да се на пољу запошљавања особа са инвалидитетом учињени значајни кораци, да је издвојено више новца за подстицај запошљавања.

Мултипле склероза је хронична прогресивна болест централног нервног система , а вероватноћа оштећења ткива расте што дуже неко болује од те болести.

Болест најчешће почиње у периоду између 20 и 40 године, а може почети и касније, као и у детињству. Жене два пута чешће оболевају од мушкараца.


Председница Друштва МС Србије Јасмина Брајковић каже да то удружење има 3.500 оболелих од којих, према последњим информацијама које има, само 32 њих прима терапију.

Уз опаску да је реч о само 10 одсто чланова тог удружења, Брајковић је навела да је зато овај дан прилика за подизање свести јавности о самој болести и потешкоћама са којима се они суочавају.

Неуролог КЦС Јелена Друловић нагласила је да рано увођење терапије може да модификује природан ток болести, лекови могу да смање учесталост неуролошких погоршања и одложе прогресивне фазе обољења, односно настанак инвалидитета.