Aa

Aa

Све већи број миграната жели кући

Све већи број миграната жели кући

Читај ми

АДАШЕВЦИ - Многи од миграната који немају адекватну документацију већ су се вратили у Прешево, многи желе да се врате на територију Грчке или Македоније, а значајно је повећан и број оних који желе да се врате у земљу порекла, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је приликом посете Прихватном центру у Адашевцима нагласио да постоје примери људи из Авганистана, Сирије, чак и Ирака, који једноставно желе да се врате, те да један број њих, који се тренутно налазе у Прешеву, у сарадњи са међународним организацијама траже начин да се врате у своје земље порекла.

"Ми ћемо им помоћи док су на нашој територији, а одговорност међународних организација јесте да обезбеде њихов сигуран и безбедан повратак", рекао је Вулин и додао да се током дана очекује долазак групе миграната из Прешева, у складу са договореним квотама.

"Ми не можемо да дозволимо гомилање људи, већ обезбеђујемо њихово несметано кретање, а то није нешто о чему одлучује Србија, већ у овом случају Хрватска, Словенија", нагласио је Вулин, који је и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова.

Подвлачи да је на нашој територији све под контролом, функционише као до сада, ситуација је стабилна, а да код нас тренутно нема великог броја миграната, те да се на потезу од Прешева до Шида налази око 1.000 људи.

"Са највећом забринутошћу пратимо шта се дешава на македонско-грчкој граници. Велики број људи се тамо нагомилава, не знамо колико дуго ће безбедносне структуре Грчке и Македоније бити у стању да контролишу ситуацију, оно што јесте наша одговорност је да водимо рачуна о својој територији и свом становништву", истакао је Вулин.

Додао је да се држава труди да обезбеди сигурност, како за мигранте, тако и за њене грађане, као и да се придржава свих мера које су донеле друге земље на мигрантској рути.

"Оног момента када су Словенија и Хрватска одлучиле да ће дневни пролазак бити за не више од 500 људи, ми смо дужни да се придржавамо такве одлуке и на тај начин се понашамо. Али сви који су на нашој територији, збринути су, сачувани, безбедни, сваком од њих обезбедили смо храну, воду и лекове и заиста се трудимо да, док су на нашој територији, могу да рачунају на највише могуће стандарде", нагласио је министар.

Према његовим речима, још увек веома мали број њих тражи азил у Србији, као и да је веома мали број њих чак и изразио намеру за тражење азила и истиче да само желе да што пре наставе своје путовање.

"Чак и највећи број оних који су затражили азил код нас, није то урадило суштински, већ како би купило време, да се остане још неки дан, па да се види шта ће бити касније", рекао је Вулин.

Како је додао, сваки мигрант и људско биће, које дође на територију Републике Србије, има право да затражи азил, а да ли ће га и добити, зависи од одговарајућих законских процедура.