Aa

Aa

Суботичка деца добила сензорну собу, министар Вулин: Подстаћи донације

Суботичка деца добила сензорну собу, министар Вулин: Подстаћи донације

Читај ми

СУБОТИЦА - Дом за децу ометену у развоју "Колевка" у Суботици данас је добила сензорну собу, намењену деци и младима са поремећајем сензорне интеграције, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поручио је да је потребно наћи решење како би се стимулисале донације.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања присуствоао је данас у Суботици отварању сензорне собе, вредне око милион динара, коју је Дому "Колевка" донирало предузеће Електропривреда Србије.

Како је Вулин објаснио ЕПС је, поред ове, опремила већ шест сензорних соба у установама широм Србије, за које је заједно издвојено укупно 6.250.000 динара.

"За ову сензорну собу ЕПС је издвојила средства, али је платила и порез и ПДВ, као да је некоме продала. И када обезбедимо било коју донацију, за то мора да се плати порез и ПДВ, и онај ко прима мора да плати порез за то што је добио донацију. То није добро и зато морамо да нађемо решење да се овакве ствари исплате и донаторима", рекао је Вулин.

Истичући да се ослобађањем пореза донатори широм света ослобађају додатних намета, Вулин је додао да је у Србији потребно стимулисате давање које ће, како је рекао, у крајњој линији растеретити и државни буџет.

"Јер ако приватни донатори буду донирали свој новац, ми нећемо морати да одвајамо из буџета за овакве намене", рекао је Вулин.

Према његовим речима, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања се труди да што више новца нађе из ванбуџетских средстава, односно из приватних и јавних фондова.

"Наилазимо на велико разумевање и на добар пријем код донтора који разумеју да је у институције социјалне заштите потребно улагати и да је потребна помоћ свима који су у стању социјалне потребе", рекао је Вулин.

Министар је додао да ће се то министарство трудити да се коначно створи законска регулатива која ће стимулисати донаторе, и да за то очекује подршку на првом месту од Министарства финансија.

Вулин је захвалио компанији ЕПС што је донирала седму сензорну собу и констатовао да је то најбољи доказ да се то предузеће, у складу са својим слоганом "Укључи се у живот", укључује у живот деце којој ће сада терапија бити много доступнија.

"До краја године сигуран сам да ћемо се приближити циљу да не постоји ниједна институција овог типа да нема сензорну собу, што је у складу са највишим светским стандардима", закључио је Вулин.