Aa

Aa

Стратегија за унапређење положаја Рома до краја септембра

Стратегија за унапређење положаја Рома до краја септембра

Читај ми

БЕОГРАД - Нова Стратегија за унапређење положаја Рома, која ће пратити политику владе у процесу придруживања ЕУ, биће усвојена до краја септембра, најавио је данас државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић.

Он је новинарима уочи Седнице Савета за унапређење положаја Рома и спровођење Декаде укључивања Рома, рекао да ће Стратегија до краја јула бити на јавној расправи, а да очекује да 15. септембра или најкасније до краја тог месеца буде и усвојена.

Иванишевић је рекао да ће припадници ромске националне мањине дати велики допринос у изради Стратегије јер, како је навео, на најбољи начин могу да дефинишу своје потребе.

Он је рекао да је задовољан резултатима Декаде Рома 2005-2015 године и нагласио да ће држава тражити активније учешће припадника ромске националне заједнице и невладиних организација у наредном периоду.

Шефица преговарачког тима за приступање Србије ЕУ Тања Мишчевих, која је присуствовала седници, рекла је новинарима да је рад савета веома важан не само за процесе европских интеграција, већ и за заштиту људских права и унапређење економске позиције Србије.

Она је навела да се питање инклузије Рома налази у неколико поглавља у преговорима са ЕУ - од основих права, преко образовања и социјалне заштите, запошљавања до унапређења предузетништва.

"Ово је заједнички посао и он није само у вези са процесом преговора јер питање социјалног укључивања Рома превазилази процес европских интеграција", рекла је Мишчевић.

Председник Националног савета Рома Витомир Михајловић рекао је се влада у процесу преговора са ЕУ обавезала да ће израдити нову стратегију и акционе планове.

Према његовим речима, очекивања су испуњена у области образовања и здравственог положаја Рома, али у области становања и запошљавања нема резултата."У наредном приоду ћемо инсистирати на запошљавању припадника ромске националне заједнице, што је главна препрека у остваривању свих осталих права. Имамо припаднике ромске националне заједнице који годинама чекају на Бироу за запошљавање", рекао је Михајловић.

Тема данашњег састанка је Стратегија за побољвшавање положаја Рома и експерска комисија која ће радити на акционим пановима за нови стратегију од 2015 - 2020.