Aa

Aa

Сто дана министарства - Преглед спроведених и планираних активности

Сто дана министарства - Преглед спроведених и планираних активности

Читај ми

У погледу нормативних активности почев од формирања Владе Републике Србије, дана 27. априла 2014. године, донети су следећи акти: Закон о изменама и допунама Закона о раду, Закон о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању. Такође, Споразум између Републике Србије и Мађарске о социјалној сигурности, у форми Предлога закона упућен је Народној скупштини на даљу процедуру. Покренута је процедура доношења Закључка, којим се утврђује Основа за вођење преговора и закључивање новог Споразума између Републике Србије и Републике Хрватске о социјалном осигурању, ради решавања проблема исплате доспелих, а неисплаћених пензија лица избеглих са територије Републике Хрватске. Интензивирана је сарадња са француском страном ради правно – лингвистичке редактуре текста Споразума о социјалној сигурности на српском и француском језику.

Потписани су уговори о финансијској помоћи са представницима 35 локалних самоуправа, чија вредност износи 50.396.546,00 динара, све у складу са Програмом унапређења социјалне заштите у Републици Србији.

Одобрено је финансирање 13 пројеката, у укупном износу од 5.210.511,00 динара, чија је намена финансирање пројеката удружења грађана у циљу побољшања положаја особа са инвалидитетом.

Имајући у виду делокруг овог министарства, на ванредну ситуацију узроковану поплавама одговорено је формирањем посебног Тима, као и сталном сарадњом са свим релевантним субјектима, вршена је детаљна анализа буџета овог министарства, ради изналажења „уштеде” у средствима, коју би било могуће преусмерити за помоћ угроженом становништву, као и формулисање програма мера и активности које треба да се предузму у наредном периоду.

У циљу очувања српских ратних меморијала у иностранству покренута је иницијатива за закључивање међудржавних споразума о заштити ратних меморијала са Републиком Македонијом и Грчком. Осим овога, реализовано је 17 државних комеморативних свечаности у земљи и иностранству, у вези са неговањем традиција ослободилачких ратова Србије.

У извештајном периоду, посебним активностима Министарства обезбеђена је значајна количина хуманитарне помоћи за установе социјалне заштите односно кориснике социјалне помоћи.

Извршен је надзор над стручним радом центара за социјални рад, као и надзор над стручним радом делатности органа старатељства и извршен обилазак свих установа социјалне заштите за смештај корисника, као и надзор над радом центара за породични смештај и усвојење и обиђено више од 80 хранитељских породица и деце на смештају у тим хранитељским породицама. На основу уоченог, констатовано је да се до краја године изврши поновни надзор над стручним радом у свим центрима за породични смештај и усвојење, као и да се посебно интензивира надзор над стручним радом центара за социјални рад у делу заштите деце без родитељског старања. Извршено је десет инспекцијских надзора у установама социјалне заштите, од чега четири надзора над радом државних установа социјалне заштите, а шест надзора по притужбама на рад илегалних домова за старе. У вези са овим, у државним установама социјалне заштите наложене су мере са роковима поступања, а које се односе на законитост рада ових установа, док су у илегалним домовима за старе донета решења о затварању истих измештању корисника.

У извештајном периоду Инспекторат за рад је поред редовних инспекцијских надзора, извршио и ванредне надзоре код послодаваца чија је претежна делатност физичко-техничко обезбеђење, послодаваца који запошљавају особе са инвалидитетом, као и код послодаваца који изводе грађевинске радове. На овај начин реализовано је више од 12.000 инспекцијских надзора, којим је обухваћено преко 212.000 запослених, од којих је 1.205 лица радило «на црно», а након инспекцијског надзора са 972 лица је заснован радни однос. Донето је 2.455 решења о отклањању недостатака и решења о забрани рада на месту рада, поднето је осам пријава за покретање кривичног поступка против одговорних лица, као и 865 захтева за покретање прекршајног поступка. У сарадњи са Министарством спољних послова и Министарством унутрашњих послова, извршена је контрола «агенција за посредовање», које су без потребних дозвола и сагласности упућивале наше држављане на рад у Руску Федерацију.

Ради ефикасније комуникације са грађанима, у вези остваривања њихових права из делокруга рада овог министарства, образована је Канцеларија за брзе одговоре.

У Бриселу је одржан билатерални скрининг за Поглавље 19 Социјална политика и запошљавање. Прелиминарна оцена Европске комисије о стању законодавства Републике Србије које је релевантно за Поглавље 19 ЕУ је да су прописи Републике Србије у великој мери усклађени са кореспондирајућим прописима ЕУ, а коначан извештај биће добијен до краја октобра ове године.

Приоритетни циљеви Министарства до краја 2014. године, везани су за унапређење, као и даљи наставак хармонизације домаћег правног система са прописима ЕУ, и то кроз интензиван рад на дефинисању нових законодавних решења и изради нацрта нормативних аката и то: закона о раду; закона о штрајку; закона о синдикатима и удружењима послодаваца; закона о Социјално-економском савету; закона о мирном решавању радних спорова; закона о запошљавању странаца; породичног закона; закона о социјалној заштити; закона о финансијској подршци породици са децом; закона о борачко-инвалидској заштити; закона о ратним меморијалима и уређењу ратних гробаља у земљи и иностранству; закона о кретању уз помоћ пса водича; закона о употреби знаковног језика; закона о осигурању запослених; закона о изменама и допунама Закона о безбедности и здрављу на раду; закона о изменама и допунама Закона о равноправности полова; Националног акционог плана запошљавања за 2015. годину; Националне стратегије за спровођење политике родне равноправности; закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

Реализоваће се активности у циљу спровођења Акционог плана и стратегије унапређења безбедности здравља на раду. Иницираће се израда стратегије и потребне законске регулативе у области социјалног предузетништва.

Такође, планира се реализација „Програма реформе у области запошљавања и социјалне политике у Републици Србији“ - (ESRP – Employment and Social Reform Programme). Извршиће се редифинисање активних мера политике запошљавања у складу са очекиваним ребалансом буџета.

У области остваривања права из области пензионог и социјалног осигурања наставиће се активности на закључивању споразума о социјалној сигурности са Републиком Француском и Републиком Хрватском, као и наставак преговора са Руском федерацијом у циљу закључивања споразума о социјалном осигурању.

У вези процеса придруживања ЕУ учествоваће се на донаторским састанцима и конференцијама, у циљу обезбеђивања међународног финансирања програма и пројеката.

Планира се интензивиран надзор над стручним радом центара за социјални рад, као и надзор над стручним радом делатности органа старатељства, редован обилазак свих установа социјалне заштите за смештај корисника, као и надзор над радом центара за породични смештај и усвојење.

У области инспекцијских и с њима повезаних стручних послова у области радних односа и безбедности и здравља на раду, посебна пажња биће посвећена сузбијању рада „на црно“' и смањењу броја повреда на раду, као и професионалних обољења и обољења у вези са радом.