Aa

Aa

Стипендије за децу са сметањама у развоју

Стипендије за децу са сметањама у развоју

Читај ми

БАЧКА ПАЛАНКА - Мадој сликарки Дејани Бачко из Бачке Паланке, која је рођена без руку и која слика искључиво левом ногом, данас је уручен уговор о четворогодишњем стипендирању, а ресорни министар Александар Вулин најавио је још стипендија за талентовану децу са сметњама у развоју и децу без родитељског старања.

Стипендију за Дејану обезбедило је Триглав осигурање, а уговор о њеној додели потписали су директор те компаније Драган Марковић, министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања и млада двадесетогодишња сликарка.

Вулин је новинарима након потписивања уговора о донацији рекао да ће бити покренута акција стипендирања деце без родитељског старања која имају најбоље резултате, као и младих са сметњама у развоју који показују жељу и вољу да се боре, уче, и напредују.

''То је нешто што сигурно показује Србији у ком правцу треба да иде, а удружење осигуравача је ту да помогне", рекао је Вулин.

Упитан колико ће трајати акција стипендирања, он је рекао да се са њом тек почиње и да она нема орочен рок трајања, те да ће је бити док постоји сарадња између надлежних институција и осигуравача Србије, а што ће, уверен је, трајати још дуго.

Вулин је захвалио Дејани Бачко на свему што ради и начину на који то ради, а који свима, како је навео, треба да буде путоказ како да гледају на живот и да га не прихватају као нешто непромењиво, већ да се сваког дана боре.

Министар је захвалио и Триглав осигурању и Удружењу осигуравача Србије на помоћи за стипендирање, наводећи да они показују колико је посао осигуравача социјално одговоран.

"Било би јако добро да и остале делатности у Србији то разумеју и да схвате да профит не може бити сам по себи циљ, него могућност да се помогне и да будете са онима којима је помоћ потребна", нагласио је Вулин.

Он је подвукао да ће осигуравачи Србије помагати где год постоје корисници Министарства за рад, борачка и социјална питања.

Директор Триглав осигурања подвукао је да је друштвена одговорност камен темељац локалних самоуправа, те да је улагање у хуманитарне акције, спорт од огромног значаја.

Говорећи о Дејани, он је истакао да ће њен таленат тек доћи до изражаја, с обзиром да ће га још више развијати на Академији

уметности у Новом Саду, коју је уписала ове године.

Млада сликарка рођена је без горњих екстремитета и слика искључиво левом ногом од пете године.

До сад је насликала више од 500 радова мртве природе, пејзажа и портрета.

Похађа Академију уметности у Новом Саду, коју је уписала на буџет, а у изјави Тањугу навела је да јој добијена стипендија много значи јер сликарски прибор није јефтин.

Бачко је рекла и да углавном слика уљаним, акрилним и пастелним бојама, а инспирацију налази у природи и људима.

Међу њеним сликама је и портрет Новака Ђоковића, за кога наводи да јој је идол, а слика и пријатеље и људе који су јој драги.

Она је захвалила министру Вулину на подршци коју јој пружа да искаже своје таленте и покаже да је "човек оно што ствара".

Дејана је сусрет са министром Вулином искористила да му поклони слику мртве природе, а један њен рад добио је и директор Триглав осигурања.

Штедња неопходна, боље од краја 2015. године

Вулин је изјавио да ће мере штедње и запошљавања крајем 2015. и почетком 2016. године дати резултате истичући да је штедња неопходна и да нема другог избора.

Вулин је новинарима у Бачкој Паланци рекао да ће крајем 2015. и почетком 2016. бити мало лакше и да ће тада плате и пензије моћи да расту у апсолутном износу.

"Пре тога можемо да се задужимо неколико милијарди, продамо Телеком и још понешто што нам је преостало у Србији и да наставимо мирно да живимо, али бојим се да ће моје и ваше дете имати озбиљан проблем када буду гледали оца како обија продавнице и Србију која личи на Аргентину и Грчку у лошој фази", рекао је Вулин.

Он је додао да је добро што се у привреди и економији показује да цене прилично мирују, да је инфлација заустављена и да чак постоји дефлација.

Према његовим речима, новац постаје вреденији него сто је био што само по себи добро говори о привреди, али за потрошњу није добро.

Истичући да увек постоји сукоб између економиста да ли је за привреду боље да се троши или штеди, Вулин је рекао да српска привреда није у позицији да расправља о томе јер нема шта да потроши.

"Ми можемо само да одштампамо неки новац и да се правимо да он постоји. И ми можемо за месец дана, када одштампамо довољно новца да видимо да су плате и пензије за 50 одсто реално мање јер је инфлација таква каква јесте и врло

брзо поједе то што одштампате", рекао је Вулин.

Министар је, такође, рекао да мерама штедње нису погођени они којима је најтеже и чији животни стандард је заиста угрожен.

Како тврди, плате и пензије нису смањене за оне који су најсиромашнији јер је баш за њих за 5,2 одсто повећан минималац.

Вулин је рекао и да постоје одређене социјалне мере, као што су јефтиније плаћање комуналија и електричне енергије, којима друштво покушава да заштити најсиромашније.

"Не покушавам да направим да је све добро и дивно, али говорим иистину, рекао је Вулин.