Aa

Aa

Старовић: Данас се сви заједно, погнутих глава сећамо хероја са Кошара

Старовић: Данас се сви заједно, погнутих глава сећамо хероја са Кошара

Старовић: Данас се сви заједно, погнутих глава сећамо хероја са Кошара

Читај ми

Изасланик председника Републике Србије и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић положио је венац на Споменик херојима са Кошара поводом обележавања 25 година од Битке на Кошарама.

 

,,Полагањем венаца, данас одајемо дужно поштовање и почаст јунацима палим у одбрани наше отаџбине. Данас се сви заједно, погнутих глава сећамо хероја са Кошара“, рекао је министар.

 

Старовић је подсетио да Савет безбедности Уједињених нација никада није дао сагласност за напад на Савезну Републику Југославију, као и да је НАТО савез је у пролеће 1999. године започео бруталну агресију која је урушила међународни правни поредак и чије последице и данас осећа читав свет.

 

У свом обраћању, министар је указао да истрајна борба за поштовање међународног права, Резолуције 1244, као и Дејтонског мировног споразума, остају темељи спољне политике Републике Србије.

 

,,Борећи се за међународно право, ми се не боримо само за интересе наше државе, већ и за праведнију будућност целокупног човечанства“, истакао је Старовић.

 

Он је рекао да су се хероји са Кошара пре четврт века супроставили бројчано и технички надмоћном непријатељу, који је свом снагом насрнуо на прве одбрамбене положаје и подсетио да храбра српска војска тада није клонула духом.

 

,,Бројна одликовања, данас нам сведоче о храбрости војника исказаној под непријатељском ватром, са пуном свешћу и одлучном намером да се одбрани сваки педаљ државне територије Републике Србије. Захваљујући таквом отпору наше војске, копнена инвазија непријатељских снага заустављена је ту на самој граници. Њихова жртва нас обавезују да их спомињемо свагда и свуда, а поготово у дане када обележавамо сећање на ову битку, јер они су својим животима бранили нашу слободу. Времена када нисмо смели да користимо реч агресија и када је у јавности избегавана прича о Кошарама, одавно су из нас. Захваљујући председнику Александру Вучићу, јунаци са Кошара су коначно добили пажњу и место које заслужују у нашем друштву. Градећи и снажећи Србију, ми ћемо градити и сећање на најбоље међу нама, који су дали све за нашу једину отаџбину“, поручио је Старовић.

 

Поред министра Старовића, венце су положили делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници јединица које су учествовале у одбрани карауле Кошаре, породице палих бораца на караули Кошаре, представници других борачких организација, као и представници удружења грађана за неговање традиција ослободилачких ратова Србија.