Aa

Aa

Станић: Република Србија бележи смањење незапослености младих

Станић: Република Србија бележи смањење незапослености младих

Станић: Република Србија бележи смањење незапослености младих

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Бојана Станић присуствовала је „Националној конференцији програма за запошљавање младих“ и том приликом рекла да Република Србија бележи позитивне резултате, те да се стопа незапослености млађе популације знатно смањује последњих година. 

 

Секретар је нагласила да ће ресорно Министарство наставити да улаже континуиране напоре како би тржиште рада препознало специфичне потребе малдих од којих се посебно истиче потреба за скраћењем веома дугог транзитног периода од завршетка образовања, па до првог одговарајућег запослења, а који у Србији траје и до две године.

 

„Показатељи Министарства за рад, борачка и социјална питања бележе позитивне резултате и стопа незапослености је знатно смањена, а ми ћемо свакако наставити да се активно бавимо овим питањем. У току је израда акционог плана запошљавања за 2020. годину и већ следеће недеље почеће јавна расправа. Ставићемо акценат на теже запошљива лица, на оне појединце који дуго траже запослење и младе који не могу да се запосле у струци“, рекла је Станић.

 

Један од великих изазова са којима се суочава Република Србија је питање економских миграција младих, објашњава државни секретар и даље подсећа да је на предлог Министарства рада основано Координационо тело за праћење токова економских миграција у Републици Србији, са задатком да се на свеобухватан начин сагледа стање у области економских миграција и предложе решења за унапређење ове области.

 

„Нама је људски капитал веома битан и трудићемо се да зауставимо одлазак људи из земље, али и да вратимо оне који су отишли и радимо на стварању амбијента који ће привући и стране стручњака. Приоритетни циљ је превенција даљег одласка грађана Републике Србије у иностранство, подстицање повратка наших стручњака из дијаспоре, као и стварање пословног и привредног амбијента за долазак страних стручњака у Србију“, истакла је Станић и додала да је план за наредну годину да се донесе Стратегија са утврђеним дугорочним мерама које треба да делују на реализацију постављених циљева и на смањење исељавања из Републике Србије.