Aa

Aa

Српска делегација одала почаст страдалима на Кајмакчалану

Српска делегација одала почаст страдалима на Кајмакчалану

Читај ми

КАЈМАКЧАЛАН - Државна и војна делегација Србије, који је предводио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, положила је данас венце и одала почаст српским војницима и јунацима палим у бици на Кајмакчалану, по први пут откад је подигнута капела на врху Свети Илија на планини Ниџе.

Освајање Кајмакчалана војнички није могуће објаснити, рекао је Вулин по доласку у капелу, додавши да је једини начин да се објасни та велика победа неутажива жеља Срба за слободом како тада, тако и данас.

"Срби не умеју и неће да живе без слободе и сваки рат и свака борба, свака жртва вредни су само и једино ако за свој циљ имају одбрану и слободу, ништа друго", поручио је Вулин.

Он је додао да српска делегација данас стоји на моштима хероја, испред костурница, испред урне где је почивало срце Арчибалда Рајса.

"Ми Срби смо често склони да храброст, врлину и лепоту у себи препознамо тек када је у нама препознају други. Променила се Србија и жели да одлучује сама, хоће да сама цени своју доброту, да сама цени своју врлину. Србија чува своју слободу. Нека је вечна слава јунацима", поручио је Вулин.

Делегација Србије попела се на највишу тачку од 2.521 метра на којој се налазе капела и спомен костурница и поред јаког ветра, снежних падавина и температуре која је била три степена испод нуле.

Битка на Кајмакчалану је била битка на Солунском фронту која се водила између 12. и 30. септембра 1916. када је Прва српска армија уз велике губитке успела да заузме врх Свети Илија.

Министар Вулин ће у име Владе Србије у суботу, 27. септембра, предводити комеморативну церемонију на српском војничком гробљу поводом обележавања 96. годишњице пробоја Солунског фронта.