Aa

Aa

Србији уручена застава "Бесмртног пука" у Москви

Србији уручена застава "Бесмртног пука" у Москви

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, приликом званичне посете Руској Федерацији, свечано је преузео заставу Бесмртног пука коју ће грађани Србије поносно носити на истоименој интернационалној манифестацији, 9. маја у Београду, на Дан победе у Другом светском рату.

 

Министар Ђорђевић је заставу, која први пут долази у Србију и представља симбол подршке, пријатељства, али и победе двеју земаља над фашизмом, преузео од шефа Извршног одбора манифестације „Бесмртни пук“, Артема Хуторског.

 

„Преузимање ове заставе представља подршку организатора из Руске Федерације нама овде у Србији. Наши грађани ће на улицама Београда носити симбол борбе против фашизма и победе 9. маја. Сви они који су до сада шетали, од сада ће шетати са оригиналним обележјем које представља ова застава. Република Србије посвећује посебну пажњу обележавањима важних датума, а ова манифестација са организацијом на овако високом нивоу сигуран је показатељ да је Србија раме уз раме са победницима и данас, 75. година након тог догађаја“, рекао је Ђорђевић.

 

Покрет „Бесмртни пук“ настао је у Русији, а формално се за годину дана почетка ове манифестације узима 2011. када је улицама руског града Томска марширало 5.000 људи носећи портрете својих предака страдалих у Отаџбинском рату. За само неколико година овај покрет се проширио на 1.200 градова и више од 12 милиона људи од којих се само центром Москве, прошле године, прошетало више од пола милиона грађана на челу са председницима Русије Владимиром Путином и Србије Александром Вучићем.

 

Циљ манифестације у нашој земљи је да се укаже дужно поштовање херојима из Првог и Другог светског рата као и храбрим браниоцима Србије од НАТО агресије 1999. године.