Aa

Aa

Србији 2,3 милиона евра бесповратне помоћи за мигранте

Србији 2,3 милиона евра бесповратне помоћи за мигранте

Читај ми

БЕОГРАД - Споразум о бесповратној помоћи од 2,3 милиона евра за мигранте, између Србије и Банке за развој Савета Европе, потписали су данас министри Јадранка Јоксимовић и Александар Вулин и заменик генералног директора банке Стефан Селен.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је на конференцији за новинаре да очекује да ће од тог новца бити завршени прихватни центри у Адашевцима и Шиду и још један прихватни центар, који буде најпотребнији.

Вулин је навео да ће се тим новцем постојећи прихватни капацитети унапредити, учинити још бољим и адекватнијим, обезбедити плате људи који ће радити са мигрантима, као и сва неопходна логистика, чиме ће се, како је навео, квалитет живота мигранта док пролазе кроз Србију знатно побољшати.

"Ова помоћ је последица конференције коју је организовала министарка Јоксимовић. Донатори су видели да заслужујемо помоћ која нам је неопходна. Свака помоћ коју нам упути међународна заједница је и помоћ њој самој, јер излазимо у сусрет потребама мигранта и обезбеђујемо све што им је потребно", рекао је Вулин.

Он је подсетио на речи премијера Александра Вучића да бисмо ми о мигрантима бринули и да нам нико не помогне, али, како је навео, помоћ нам је веома битна.

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић нагласила је да је Србија препозната као одговоран партнер у решавању мигрантске кризе, те да је Банка за развој СЕ једна од првих институција која је брзо реаговала и, како је рекла, значајну суму донирала Србији за реализацију оперативних планова у вези са мигрантском кризом.

"Очекујем да ћемо са наше стране на прави начин утрошити тај значајни новац, који је једна од првих конкретних помоћи коју је Србија добила за решавање мигрантске кризе", рекла је Јоксимовић и захвалила Банци СЕ на ажурности.

Селен је рекао да је задовољан због потписаног споразума и да је Србија прва земља која се пријавила за бесповратну помоћ из фонда за мигранте, званично основаног ове године.

Према његовим речима, главна сврха те помоћи је да се обезбеди да мигранти и избеглице у транзиту имају приступ основним могућностима за склониште и свему што им треба у зимском периоду.

Он је навео да ће, осим тренутне помоћи, потписани споразум циљати да се појачају капацитети министарства којим управља Вулин и да се задовоље све већи захтеви за услугама који се пружају мигрантима.

"Помоћ ће бити употребљена за обезбеђење хране и лекова, покриће режијских трошкова, набавку и снадбевање грејањем, електричном енергијом и водом свих прихватних центара, као и дистрибуцију обуће, одеће, ћебади и прибора за личну хигијену", рекао је Селен.