Aa

Aa

Србија у поплавама показала најлепше лице

Србија у поплавама показала најлепше лице

Читај ми

БЕОГРАД - Србија је у поплавама показала своје најлепше лице, вољу, снагу и доброту, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин, истичући да је генерација коју нико није учио шта је добровољни рад, "јурнула у њега".

Он је, на петом Сабору учесника омладинских радних акција, којим је обележен Дан радних акција, рекао да је нова генерација осетила потребу да учествује, да створи, да брани, да буде уз оног ко пати.

"Одједанпут, унуци који су добили имена по вама, почели су да се понашају као што сте се понашали ви када сте били њихових година. Ова генерација показала се достојном ваше успомене, старе и велике мудрости- да смо увек били на правој страни. И у поплавама смо били на правој страни", истакао је Вулин.
Он је, обраћајући се Сабору у пуној Великој сали Дома омладине, нагласио да се и данас возимо путевима, седимо у зградама, приватизујемо фабрике које је направила генерација "акцијаша".

"Покушавам да израчунам километре пруга, путева, ауто- путева, градове које сте направили, колико би то данас коштало и то се не да израчунати, то се не може платити, зато што ви нисте никада плату ни тражили", рекао је Вулин.

Он је нагласио да идеали те генерације,"ваше и моје младости", нису погрешни само зато што се неки од њих нису остварили. Како је навео, доброта и борба за универзалну правду можда не мора да победи "ни у мом, ни у вашем животу", али то не значи да се можемо одрећи борбе за правду и социјалну правду.

"Завидим вам, зато што ми са поносом носимо ваша имена и хтели смо да личимо на вас, а надам се да ће неко једног дана хтети да личи и на нас, а да ли ћемо то заслужити, то ћемо видети. Ја се само надам да ће једног дана моја генерација добити ту прилику да једног дана ми седимо у оваквој сали и да кажемо - ово смо ми створили", рекао је Вулин.

Председник Управног одбора Удружења учесника омладинских радних акција и волонтера Зоран Матовић рекао је да су "акцијаши" само "живући део" од око два милиона људи који су у својој младости добровољно дали преко 130 милиона радних дана и иза којих је остало небројено објеката који су битно допринели прогресу, не само земље, већ и сваког њеног грађанина.

"Ми данас не тражимо признање за минули рад, добијали смо их вишеструко кад смо то радили. Желимо само да то нико не обезвређује, или потцењује и желимо да нам се омогући да се од свих зграда које смо оставили овој земљи, нађе једна мала у којој ћемо моћи да сместимо музеј сећања на добровољни омладински рад и стваралаштво младих генерација у пола века тих активности", истакао је Матовић.

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, обраћајући се скупу, изјавио је да су поплаве показале да у овом друштву, овом народу и новим генерацијама има пуно и људскости и доброте, хуманизма и саосећајности.

"Али немојте да нас само трагедија и несрећа терају да покажемо оно најбоље у нама. Будимо ми ти који ће да иду корак испред, дајте нам ваше искуство и да заједно покренемо младе људе да сви заједно нешто поново корисно урадимо за ову земљу", навео је Никодијевић.

Он је додао да ми данас живимо у друштву и држави која је "много назаднија" од државе и друштва које су "акцијаши" градили после Другог светског рата.

Државни секретар за омладину Ненад Боровчанин истакао је да сам волонтеризам и добровољни рад није само оно што гради све објекте и оно што је материјално, већ гради и појединца, социјализује га, омогућује му да се упозна са својом генерацијом, да пре свега има осећај вредности и да нешто гради за своју заједницу у којој живи.

"Јако важно је да смо ми заједно са вама акцијашима и са министарством које предводи министар Вулин покренули иницијативу за измене и допуне Закона о волонтирању, да бисмо дефинисали шта у овом времену представља добровољни рад, волонтирање и на који начин треба да вреднујемо некога ко себе даје овој заједници", рекао је Боровчанин.

На свечаном петом Сабору који обележава дан омладинских радних акција, певао је хор Иво Лола Рибар, уприличена је изложба фотографија са радних акција, а након интонирања химне Боже правде, сви присутни у Великој сали Дома омладине устали су и отпевали "Хеј Словени".