Aa

Aa

Србија показала велики помак у области заштите права радника

Србија показала велики помак у области заштите права радника

Србија показала велики помак у области заштите права радника

Читај ми

„Република Србија у 2019. години показала је велики напредак када је у питању свесност о правима радника и обезбеђивању њихове безбедности и здравља на раду. Унапређење система којим се достижу највиши стандарди безбедности и здравља на раду, и у наредном периоду остаће мисија Владе Србије и Министарства којим руководим“, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић на свечаном отварању Твининг пројекта ЕУ „Подршка и унапређење безбедности и здравља на раду и инспекције рада у Републици Србији“.  

 

Министар Ђорђевић навео је да ће Радна група коју је формирао у сарадњи са експертима из словачке и чешке Републике припремити модел осигурања који је одговарајући и применљив у Републици Србији, а да ће поменути пројекат трајати до фебруара 2021. године и бити спроведен у две одвојене компоненте.

 

„Прва је усмерена на увођење посебног осигурања од повреда на раду ради накнаде штете, а друга на јачање капацитета инспектора рада кроз систем обука према европским директивама“, појаснио је министар и захвалио словачкој и чешкој амбасади на сарадњи додавши да ће она допринети повећању заштите права радника који раде у Србији, али и оних који раде у њиховим земљама.

 

Ђорђевић је рекао да се у Србији претходних година јавно више прича о броју повреда на раду што је допринело томе да број оних који крше закон буде мањи из године у годину, а и доказује чињеницу да смо као друштво напредовали када је у питању борба против рада на црно.

 

„У 2018. години извршено је за 30 одсто више надзора него у 2017. години и уочено је да су радници постали свеснији својих права и тога да је држава на њиховој страни и да спроводи мере које су искључиво у њихову корист, као и оних послодаваца који раде у складу са законом. Кроз различите пројекте и размену искустава са другим земљама Влада Србије показује своју бригу према својим грађанима и то ће наставити и у наредном периоду“, рекао је Ђорђевић и додао да је један од њих и пројекат „Реци НЕ раду на црно“ који је спроведен у сарадњи са Краљевином Норвешком и дао је одличне резултате.

 

Према његовим речима, у овој години очекује се нови Закон о безбедности и здрављу на раду, а поред њега је у плану и Закон о осигурању у случају повреде на раду и оба ће сигурно допринети бољој заштити права радника. Ђорђевић је напоменуо и да ће кроз започету Стратегију безбедности и здравља на раду за период од 2018. до 2022. Влада Србије настојати да постигне значајније успехе у смањењу броју смртних повреда на раду.

 

Министар Ђорђевић подсетио је да је 2019. годину Влада Србије прогласила Годином безбедности и здравља на раду и рекао да ће то допринети промовисању безбедности и здравља на раду и укључивању јавности у унапређење културе превенције, а сарадња органа државне управе, репрезентативних синдиката и репрезентативних удружења послодаваца даљем развоју социјалног дијалога у овој области. 

Свечаном отварању присуствовали су државна секретарка Бојана Станић, в.д. директора Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула, в.д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић, посебни саветник министра Ана Ђокић, као и шеф другог сектора операција Делегације Европске уније у Републици Србији Штефен Худолин, амбасадор Чешке Републике у Србији Њ.E. Томаш Kухта, отправник послова aмбасаде Словачке Републике у Србији Игор Венцел, вођа пројекта из државе чланице ЕУ (Словачка) Бранислав Ондруш.