Aa

Aa

Србија међу малим бројем земаља жртве трговине људима препознала као кориснике система социјалне заштите

Србија међу малим бројем земаља жртве трговине људима препознала као кориснике система социјалне заштите

Србија међу малим бројем земаља жртве трговине људима препознала као кориснике система социјалне заштите

Читај ми

Србија је међу малим бројем земаља која је жртве трговине људима препознала као кориснике система социјалне заштите, изјавила је данас државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић на отварању онлајн Националног конгреса о трговини људима „Не у мојој смени“.

 

Божовић је истакла да је јасно навођење жртава трговине људима као корисника система први корак у институционализацији препознавања и заштите жртава трговине људима, којим држава преузима кључне обавезе у идентификацији и подршци жртвама трговине људима. 

 

Међу бројним активностима државе, како је додала Божовић, кроз активности Савета за борбу против трговине људима, оснивање и рад Канцеларије за координацију активности у борби против трговине људима и измене законских прописа, основан је и Центар за заштиту жртава трговине људима. 

 

„Оваквом оријентацијом државе дошло је до промене претходног начина идентификације и организације подршке жртвама, где су кључну улогу имале невладине организације. Оне су и данас изузетно важни актери у раном препознавању деце, младих и одраслих који су у ризику или су већ постали жртве трговине људима, и обезбеђивању потребне директне подршке и помоћи“, нагласила је Божовић. 

 

Државна секретарка је истакла да су рано откривање жртава, прикупљање почетних информација о ризику за конкретне особе и њихова размена са Центром за заштиту жртава трговине људима први и изузетно значајан корак сарадње и заједничког рада невладиних организација и државних институција. 

 

Како је навела, само заједничким радом на пружању подршке жртвама и стварањем друштвеног контекста који подржава остваривање њихових људских права и заштиту у складу са демократским приниципима и међународним конвенцијама, жртвама се може обезбедити опоравак и достојанствен живот. 

 

Основни циљ Конкгреса је јачање капацитета и способности омладинских организација и организација за младе у Србији за веће учешће у борби против трговине људима и унапређење заштите младих од трговине људима. 

 

Божовић је навела да трговина људима у Србији погађа значајан број младих и да, према подацима Центра за заштиту жртава трговине људима, међу идентификованим жртвама трговине људима у Србији деца и млади чине око 50 одсто жртава сваке године.