Aa

Aa

Србија је одувек имала најхуманији однос према мигрантима

Србија је одувек имала најхуманији однос према мигрантима

Србија је одувек имала најхуманији однос према мигрантима

Читај ми

Поводом обележавања Међународног дана избеглица, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, са својим најближим сарадницима, обишао је Центар за смештај страних малолетних лица без пратње родитеља или старатеља у Београду и том приликом разговарао са корисницима који су смештени у овој установи.

 

Министар Ђорђевић је рекао да Република Србија представља пример добре праксе када је поступање према мигрантима у питању.

 

„Проблеми са којима се суочавају деца мигранти су комплексни, јер се сусрећу са различитим баријерама када бораве у новим срединама. Влада Републике Србије и ресорно министарство пружају подршку и улажу максималне напоре у оквиру својих могућности  како би помогли малолетним мигрантима без пратње. Свако дете има свог водитеља случаја у Центру за социјални рад, који брине о њему. Дужност и обавеза Републике Србије је да малишанима, који нису својом вољом напустили своје домове, пружимо најбоље могућности за живот док бораве у Србији“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је истакао да се у овом тренутку у три завода у Србији, која су у ингеренцији Министарства, као и у невладиним установама налази 451 дете без пратње.

 

Министар је истакао да је ресор којим руководи у априлу прошле године донео Инструкцију о начину поступања центра за социјални рад - органа старатељства у реализацији смештаја малолетних миграната/избеглица без пратње. Како каже, Србија је добила захтев од Европске Уније да ту Инструкцију достави како би исту превели и користили у другим земљама које су суочене са овим проблемом.

 

Поред министра Ђорђевића центар су обишли државни секретар Светозар Алексов, државни секретар Стана Божовић, помоћник министра у Сектору за међународну сарадњу и европске интеграције и пројекте Мирјана Ћојбашић и посебни саветник министра Ана Ђокић.