Aa

Aa

Србија и Русија су увек биле и остаће пријатељске земље

Србија и Русија су увек биле и остаће пријатељске земље

Србија и Русија су увек биле и остаће пријатељске земље

Читај ми

На Регионалном форуму иностраних дипломаца Русије, као почасни доктор наука московског универзитета, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да су Србија и Русија одувек биле пријатељске земље и да су односи између њих данас на највишем могућем нивоу.

 

„Србија може отворено да каже да је Русија њен пријатељ. Унапређење односа са Руском Федерацијом једна је од главних циљева за који сам се лично залагао као министар одбране, а и данас се залажем као министар за рад, запошљавање , борачка и социјална питања. Разменом искустава са Русијом у области заштите особа са инвалидитетом, у области заштите ратних војних меморијала и залагањем за унапређење односа са борачким удружењима, додатно се развијају билатерални односи наше две пријатељске земље“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је истакао да му је титула почасног доктора московског универзитета, коју је добио као први министар у Влади Републике Србије и други српски политичар након председника Александра Вучића, дала додатан подстрек, али и велику обавезу да се још више залаже за чување пријатељских односа са Русијом. Како каже, простора за унапређење односа са Русијом увек има, посебно у области образовања и кулутуре. 

 

„Потписивањем Меморандума о сарадњи са Руским државним социјалним универзитетом, а предлог за то је већ послат ректорки, омогући ће се нашим студентима, који студирају социологију и баве се облашћу социјалне заштите да постидпломске студије похађају у Москви, што ће им сигурно значити у даљој каријери“, рекао је Ђорђевић и додао да му је посебно драго и што је од ове године манифестација Бесмртни пук, на иницијативу Министарства, постала догађај од државне важности, који ће се обележавати на исти дан и у Србији и Русији. 

 

Такође, као један од доказа да Србија негује пријатељске односе са Русијом и да никада не заборавља подршку коју јој је пружила када је било најтеже, навео је да ће и Гробље ослободилаца Београда имати посебан и нови изглед, односно да ће ускоро постојати симбол који ће светлети у бојама тробојке - српске и руске заставе.