Aa

Aa

Србија чини све да свим мигрантима помаже до последњег центиметра своје територије / Највиши светски стандарди, а не планови А, Б, Ц...

Србија чини све да свим мигрантима помаже до последњег центиметра своје територије / Највиши светски стандарди, а не планови А, Б, Ц...

Читај ми

БЕРКАСОВО - До краја дана на територију Србије ући ће око 6.000 миграната и сви они ће се током ноћи или најкасније сутра ујујутру појавити на прелазу Беркасово, ка Хрватској, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поручивши да Србија чини све да свим мигрантима помаже до, како је рекао, последњег центиметра своје територије.

"До последњег центиметра наше државне територије обезбедићемо и храну и лекове, ћебад, воду и све што може и мора да се учини за њих и њихову децу", рекао је Вулин.

Вулин је током обиласка прелаза Беркасово и разговора са представницима Црвеног крста, локалних власти и међународних организација, рекао да очекује да ће до краја дана на територију Србије ући око 6.000 миграната.

Он је подсетио да је колико јутрос на Беркасову било око 3.500 особа истакавши да свако затварање граница само доводи до додатних проблема избеглица.

"Свако затварање граница само успорава излазак и изазива да се ови људи налазе у незавидној ситуацији, да им се деца разбољевају... ствара нервозу, а врло често изазива и сукобе", рекао је он.

А када је граница отворена све иде релативно нормалним током и функционише много боље, рекао је Вулин и пновио да ће Србија мигрантима помагати без обзира на то да ли се они на нашој територији задржавају 15 минута или 15 сати.

Секретар Црвеног крста Србије Весна Миленовић каже да прехрамбених артикала, средстава за хигијену и разних потрепштина за бебе има довољно.

"Све се чини шта се може у веома сложеним условима и за сада је ситуација таква да хране и хигијенских артикала има довољно за наредних месец дана", рекла је она.

Вулин као и Миленовић одали су признање локалним властима Шида и Сремске Митровице на свему што чине како би се избеглицама помогло.

Они су указали и да је велики проблем одржавање хигијене, јер су на прелазу Беркасово остале велике количине разног смећа, које радници локалних комуналних предузећа непрестано односе.

Од прелаза Беркасово са српске стране до Хрватске направљен је импровизовани шатроски тунел у коме је око 14 сати било смештено око 100 мушкараца, жена и деце који су чекали да их Хрватска пусти на своју територију.

Ту су и представници УНХЦР-а, Црвеног крста и разних међународних организација које деле помоћ, али и ћебад, како би се свима помогло.

На том прелазу ангажоване су и локалне комуналне екипе које покушавају да комплетно подручје очисте од велике количине смећа.

Избеглице и даље долазе на тај прелаз, а око 14.30 сати стигла је и нова група од стотинак особа, јавља репортер Тањуга с лица места.

Ситуација на самом прелазу мирна, а јутрос је у 3.500 миграната, након проведене ноћи на хладноћи, пробило прелаз и ушло у хрватску.

Како су рекли Тањугу представници међународних организација, хрватски полицајци у одређеним временским интервалима пропуштају избеглице на своју територију.

Највиши светски стандарди, а не планови А, Б, Ц...

Србија се у суочавању са мигрантском кризом понаша у складу са највишим могућим стандардима, изјавио је Вулин.

Он је, током обиласка прелаза Беркасово, на коме је око 14 сати стотинак избеглица из блискоисточних држава чекало да уђе у Хрватску, нагласио да се на мигрантску кризу одговара дневно, а не прављењем разних планова, попут наших суседа.

"Њихови планови А, Б, Ц, Д... нисам сигуран колико ће слова имати и да ли ће имати довољно слова за све планове који су пропали или су промењени", рекао је он.

Упитан да ли Србија, попут Хрватске има А, Б или Ц планове за суочавање са избегличком крозом, Вулин је одговрио:

"Ми не правимо планове, ни А, Б, Ц и Д - понашамо се у складу са највишим могућим стандардима".

Вулин је истовремено нагласио "да држава Србија увек пажљиво прати ситуацију и задржава право да штити своју територију и грађане."

"На који начин, немојте ме то питати сада", поручио је Вулин новинарима нагласивши да ћемо реаговати на конкретне догађаје.

Према његовим речима, мигрантска криза је веома флуидна и мења се из дана у дан.

Вулин је објаснио да је Беркасово сада важније од Прешева, додавши да ће можда сутра то бити неко друго место.

Он је као пример навео Прихватни центар у Крњачи "у коме сада немамо ниједног јединог мигранта, а има капацитет за 1.000 особа и где је прошло њих око 70.000 хиљада".

Од прелаза Беркасово са српске стране до Хрватске направљен је импровизовани шатроски тунел у коме је око 14 сати било смештено око 100 мушкараца, жена и деце који су чекали да их Хрватска пусти на своју територију.

Избеглице и даље долазе на тај прелаз, а око 14.30 сати стигла је и нова група од стотинак особа, јавља репортер Тањуга с лица места.

На том прелазу ситуација је мирна након што је током ноћи и ујутру у Хрватску прешло укупно око 3.500 особа, а како су Танјугу рекли представници међународних организација, хрватски полицајци у одређеним временским интервалима пропуштају избеглице на своју територију.