Aa

Aa

СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА - градимо друштво у коме су сви једнаки

СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА - градимо друштво у коме су сви једнаки

СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА - градимо друштво у коме су сви једнаки

Читај ми

Поводом обележавања Међународног дана Дишенове мишићне дистрофије, који се ове године одржава под називом „Заједно смо јачи“, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да се ресорно министарство активно залаже за унапређење услова живота особа са инвалидитетом, њихово равноправно учешће у друштву и обезбеђивање једнаких могућности за напредак у сваком смислу.

 

 „Особе са инвалидитетом морају да имају једнака права за напредак и равноправно учешће у друштву. Србија ће, водећи се таквом политиком, имати модерно друштво у ком не постоји дискриминација, а то и јесте циљ рада Владе Србије“, рекао је Ђорђевић.

 

Како је нагласио, Министарство је у сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом - НООИС у јануару поред свих редовних активности којима се унапређује положај особа са инвалидитетом, покренуло кампању „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА“, са циљем да се појединачне активности, као што су обележавање значајних датума инвалидског покрета праћена вибер - стикер кампањом, отклањање баријера у Србији и фото-конкурс „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА“, одвијају под заједничким слоганом и са препознатљивим визуелним идентитетом.

 

„Финансирали смо постављање 109 рампи у преко 40 локалних самоуправа чиме су, после више деценија постојања и рада први пут од оснивања бројни објекти постали доступни особама са инвалидитетом попут Задужбине Илије М. Коларца, Београдског сајма, филијала ПИО фонда, општина, домова здравља, дечијих вртића, образовних установа и других објеката“, навео је Ђорђевић.

 

Министар је подсетио и да је постављена звучна сигнализација на 57 раскрсница на 509 семафора у свих 17 градских општина чиме је Београд први град у Европи који је омогућио самостално кретање слепим и слабовидим особама. Према његовим речима, ресорно министарство је у претходном периоду у многим сегментима унапредило положај особа са инвалидитетом, али увек постоји додатан простор како би се услови њиховог живота побољшали у сваком смислу. 

 

 „Активно се залажемо и за веће запошљавање особа са инвалидитетом истичући да када је у питању њихов рад не смеју да постоје стереотипи, јер они често посао обављају боље и одговорније од особа без инвалидитета. Почев од 2020. године реализује се иновативни програм под називом „Академија за младе лидере са инвалидитетом“ по угледу на Омладински комитет Европског инвалидског форума, а основано је 12 нових предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом која запошљавају 125 лица, од тога 95 особа са инвалидитетом“, навео је Ђорђевић.

 

Према његовим речима, на предлог председника Александра Вучића, почев од 2018. године, у оквиру Међународног сајма књига, организује се и Сајам Ј=ДНАКИ, у хали 3А Београдског сајма, а та традиција наставиће се и у наредним годинама. 

 

„3. децембра када се обележава Међународни дан особа са инвалидитетом, приказаћемо све постигнуте резултате, на које смо поносни када су у питању особе са инвалидитетом, укључујући и филм са  Академије за младе лидере са инвалидитетом“, закључио је министар.

 

Извршна директорка НООИС-а Иванка Јовановић истакла је да актуелна светска ситуација и опасност од заразе Ковид 19 вирусом, придржавање мера и препорука Кризног штаба за сузбијање епидемије, у одређеној мери намећу ограничења у односу на начине обележавања Светског дана Дишенове мишићне дистрофије, али да оно што може да се учини јесте да се у оквиру кампање „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА“, коју НООИС реализује у сарадњи са Министарством, промовише кампања „Заједно смо јачи“ којом се ове године обележава Међународни дан Дишенове мишићне дистрофије. 

 

„Захваљујући изузетној сарадњи Министарства и НООИС-а, у оквиру кампање „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА“ биће промовисани и стратешки резултати остварени у области унапређења положаја особа са инвалидитетом. НООИС као репрезентативна организација која заступа интересе око 800.000 особа са инвалидитетом и њихових законских заступника тесно сарађује и са Савезом дистрофичара Србије, нарочито у погледу заступања за примену терапија у лечењу ових болести и у нашој земљи. Тренутно се у свету развија неколико терапијских приступа за оболеле од два најчешћа типа – спиналне мишићне атрофије (СМА) и Дишенове мишићне дистрофије“, изјавила је Јовановић и додала да је поводом Светског дана Дишенове мишићне дистрофије, НООИС у оквиру кампање „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА“, креирао и поставио вибер-стикер са симболом ове манифестације.

 

Дишенова мишићна дистрофија је ретка, али веома тешка генетска болест која доводи до прогресивног слабљења мишића услед недостатка протеина дистрофина и спада у најтеже облике дистрофије, а праћена је и другим проблемима, посебно кардиолошким и респираторним.