Aa

Aa

Споразуми у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ основа за бољу будућност

Споразуми у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ основа за бољу будућност

Споразуми у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ основа за бољу будућност

Читај ми

Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, као и остали споразуми у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, основа су за бољу будућност, економски развој и јединствено тржиште рада без баријера, а то значи веће плате, веће пензије и бољи животни стандард наших грађана, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић у Народној скупштини Републике Србије.

 

Кисић Тепавчевић је нагласила да иницијатива „Отворени Балкан“, коју су покренули председник Србије Александар Вучић и председници влада Албаније и Северне Македоније, има за циљ да донесе још већу безбедност, стабилност и просперитет на територији Западног Балкана.

 

„Слободан приступ тржишту рада отвара границе, олакшава живот грађанима и побољшава животни стандард.“, истакла је Кисић Тепавчевић је у Народној скупштини Републике Србије, где је представила Предлог закона о потврђивању Споразума о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану.

 

Циљ Споразума о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, према речима Кисић Тепавчевић, је да олакша слободан приступ тржишту рада ових земаља, односно поједностављење уласка, кретања, боравака и рада држављана три земље. 

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је навела да је један од основних појмова који се дефинише ових споразумом „Идентификациони број Отвореног Балкана”, који представља јединствени број који свака уговорна страна додељује свом држављанину, у сврху коришћења електронских услуга у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, како би имали приступ електронској услузи - слободан приступ тржишту рада.

 

Услови за регистрацију и за слободан приступ тржишту рада јесте поседовање важеће личне карте или биометријске путне исправе, која важи најмање 90 дана, да не постоји забрана уласка и боравка на територији друге уговорне стране и да грађанин не представља претњу по јавни поредак, националну безбедност, јавно здравље или међународне односе друге уговорне стране.