Aa

Aa

Споразум Словеније и Србије о размени података фондова ПИО

Споразум Словеније и Србије о размени података фондова ПИО

Читај ми

БЕОГРАД - У Београду је данас потписан Споразум о међусобној размени електронских података пензионих фондова Србије и Словеније, што ће поједноставити живот грађанима Србије који су право на пензију стекли у Словенији и грађанима те државе у нашој земљи.

Споразум су данас потписали директорка ПИО Фонда Србије Драгана Калиновић и директор Завода за пензијско и инвалидско осигурање Словеније Маријан Папеж.

Министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, Александар Вулин, којије присуствовао потписивању, нагласио је да споразум много значи за 9.260 грађана Србије који на име пензије из Словеније сваке године добијају око 21 милион евра.

Према његовим речима, 2.160 грађана Словеније право на пензију стекло у Србији и њима се по том основу годишње исплаћује 1,1 милион евра.

"Ово помаже нашим грађанима, убрзава комуникацију и чини је сигурнијом. То значи њима као појединцима, али значи и за обе државе", рекао је Вулин.

Према његовим речима, споразум ће помоћи грађанима да лакше и једноставније остваре своја права.

"Чим имате електронску размену података имате и мање папирологије и не морате да долазите лично", рекао је Вулин.

Он је указао да је у питању велика количина новца и значајан број људи на који се односи овај споразум и да је велика ствар да се једноставније и брже та средства добијају.

Министар је рекао да је Србија исти споразум већ потписала са Републиком Српском као и да ће наставити да разговара са свим земљама у окружењу како би корисницима приближили ПИО Фонда.

Калиновић је рекла да су се до сада права свих корисника страних фондова остваривала у просеку три до четири месеца.

"То је просек Европе, али је наш циљ да се те процедуре сведу на два месеца. То је и наш законски оквир", рекла је Калиновић.

Папеж је такође поздравио потписивање споразума и нагласио да ће он бити користан за кориснике оба пензиона фонда.

"Споразум знатно олакшава и скраћује процедуре, јер грађани неће морати да путују у другу земљу по различите потврде, већ ће све моћи да добију електронски", рекао је Папеж