Aa

Aa

Споразум о електронској размени података ПИО Србије и Црне Горе

Споразум о електронској размени података ПИО Србије и Црне Горе

Читај ми

ПОДГОРИЦА - Корисници ПИО фондова Србије и Црне Горе, који имају стаж у две државе, убудуће ће лакше и брже остваривати права из пензијског и инвалидског осигурања, предвиђено је Споразумом о електронској размени података који су данас потписали директори две уставнове Душан Перовић и Драгана Калиновић.

Потписивању у Подгорици присуствовали су министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Србије Александар Вулин, као и Министарка за рад и сочијална старања Црне Горе Зорица Ковачевић.

Вулин је, након потписивања, рекао новинарима, да ће споразум омогућити грађанима да брже и јефтиније остварују права, као и смањење периода чекања на решење, које ће сада бити смањено на два месеца, што је законски рок и у Србији.

До сада се на решење о пензији између Србије и Црне Горе чекало бар шест месеци, рекао је Вулин.

У складу са споразумом, осигураници, како је рекао, неће морати лично да долазе и доносе потврду о животу, већ ће то моћи да ураде електронски, те ће на тај начин и грађани и фондови.

Споразумом се, додао је министар, решавају свакодневни проблеми људи, да једноставије и боље живе, истичући да се сваке године из Србије у Црну Гору уплати око 8,4 милиона евра пензија за око 5.500 корисника, док се из Црне Горе у Србију за око 4.500 кориснике уплати око шест милиона евра.

Вулин је додао и да је сарадња влада Србије и Црне Горе на највишем могућем нивоу. “Радујем се потписивању споразума о социјалном осигурању, јер ми имамо капацитете које Црна Гора нема, а који су јој потребни и нема разлога да се ти капацитети не користе и да не помогнемо тако што ћемо омогућити да се специфичне услуге могу остварити и у Србији”, рекао је Вулин.

Србија и Црна Гора решавају отворена питања и међу владама две земље нема ниједног спора када је реч о социјалној заштити, пензијама, осигурању, рекао је Вулин позивајући своју колегиницу у узвратну посету Београду.

Црногорска министарка рада Зорица Ковачевић истакла је да је сарадања два министарства пример добре праксе и рада у интересу грађана обе земље.

“Немамо никаквих нерешених проблема и настављамо да сарађујемо са нашом братском државом”, рекла је Ковачевић и додала да се очекује потписивање још једног споразума у вези са коришћењем услуга установа социјалне и дечје заштите коју користе деца из Црне Горе.

”Тренутно је 75 деце из Црне Горе у Србији који су корисници тих услуга, и министарство и родитељи су веома задовољни односом које имају те установе према нашој деци”, рекла је она.

Она је најавила и договоре у вези са здравственом заштитом војних лица и усклађивањем пензија војних пензионера, које је Црна Гора преузела да исплаћује 2005. године да исплаћује.

Директор ПИО фонда Црне Горе Душан Перовић навео је да је споразум круна сарадње две земље, која је, како је рекао, из године у годину све боља.

“Смањићемо малтретирање грађана и већ од јесени ћемо размењивати податке о датуму смрти корисника у обе државе”, објаснио је Перовић и додао да су у току договори око организације дана пензионера у Подговирци и Београду.

Дириектора Републичког ПИО фонда Србије Драгана Калиновић казала је да се споразумом напредијује пријатељска сарадњудва фонда, као и да ће так документ много олакшати остваривање права грађана што је и јесте основни циљ.