Aa

Aa

Социјално предузетништво за помоћ жртвама трговине људима

Социјално предузетништво за помоћ жртвама трговине људима

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да ће држава тражити најсигурнији начин да помогне жртвама трговине људима, наводећи да се већ ради на доношењу закона о социјалном предузетништву који ће им омогућити да живе од свог рада.

Вулин је на Међународни дан борбе против трговине људима, који се данас обележава, посетио Багел радњу, социјално предузеће основано с циљем да помогне жртвама трговине људима, и поручио да ће се радити на томе да Национална служба за запошљавање препозна жртве трговине људима као посебну категорију.

"Социјално предузетништво је најбоље што је могло да се деси овим људма, они су добили могућност да од свог рада задовоље своје потребе и да се врате у заједницу", рекао је Вулин новинарима.

Вулин је рекао да Министарство већ ради на доношењу закона о социјалном предузетништву, категорији која до сада није била препозната, наводећи да се у Србији о тој области мало зна, а да ће се при изради закона угледати на моделе који постоје у Италији и Словенији.

Говорећи о радницима који одлазе у иностранство и постају жртве трговине људима, Вулин је рекао да држава може да помогне тако што ће донети закон о заштити радника упућених на рад у иностранство, који је већ прошао јавну расправу.

Упитан да ли постоје и други механизми заштите, Вулин је одговорио да је закон једино што држава може да уради јер не може да контролише шта се дешава у другим земљама

"Једино што можемо је да заштитимо радника пре него што оде у иностранство, да зна где иде, да потпише овде уговор, да не постоји анекс уговора у авиону, да наша конзуларна представништва знају да је неко дошао у ту земљу да ради, да знају ко му је послодавац..", рекао је Вулин.

Вулин је рекао да Министарство ради са Дирекцијом за одузету имовину на томе да Центар за помоћ жртвама трговине људима добије адекватне просторије.

Багел радња је отворена по моделу који представља иновацију у области заштите жртава трговине људима и других облика искоришћавања.

Сав профит који то социјално предузеће оствари усмерава се на програме подршке за жртве и њихов опоравак.