Aa

Aa

Социјални радници најдрагоценији део система

Социјални радници најдрагоценији део система

Читај ми

БЕОГРАД - Најважнији део социјалне заштите су социјални радници који брину о онима којима је помоћ најпотребнија, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и поручио да ће се мањати закони, али не и суштина система социјалне заштите.

"Најдрагоценији део социјалне заштите сте ви, запослени и ви сте неоткривено благо Србије и најдрагоценији део система", поручио је Вулин отварајући Четврту редовну Скупштину Синдиката запослених у социјалној заштити у просторијама Геронтолошког центра Београд, на Бежанијској коси.

Он је казао да 15.000 запослених брине о 700.000 корисника , којима је помоћ неопходна и да у колективним уговорима постоји право које се односи на скраћено радно време, али да запослени то право углавном не користе.

Како је казао, законима које Министарство рада планира да донесе настојаће се у томе да се растерети социјална заштита од свега оног што не спада у тај део и да се у помоћ укључе и друге институције, али не зато да би социјални радници мање радили, већ да би радили оно за шта су се образовали и оно што је њихов посао.

Он је запосленима у социјалној заштити поручио да никада не треба да престану да се боре и помажу онима којима је помоћ неопходна.
"Мењаћемо законе, али не и суштину система социјалне заштите", поручио је Вулин и додао да током прошлогодишњих поплава није било ниједног центра за социјални рад или установе сличног типа која се није понудила да помогне и за кратко време су сви збринути и указана им је помоћ.
"Не мери се једно друштво према томе како живе они најбогатији, већ како се брине о онима којима је најтеже", рекао је министар.

Председник Конфедерације слободних синдиката Ивица Цветановић рекао је да су представници тог синдиката задовољни сарадњом са Министарством рада и министром Вулином, што раније, како је казао, није био случај, истичући да је добро што је покренут процес колективног преговарања и што су укључени у радне групе за доношење важних закона.

Он је казао да је добро што се колективним уговорима могу дефинисати специфичности и да је захваљујући њима задржана већина права запослених.

Цветановић је поручио да би било важно да се зараде запосленима у јавним службама врате на стари ниво, као и да убудуће очекује и даљу добру заједничку сарадњу.