Aa

Aa

Смена Јаблановића је рушење Бриселског споразума

Смена Јаблановића је рушење Бриселског споразума

Читај ми

ВЛАДИЧИН ХАН - Одлука о смени министра Александра Јаблановића је забрињавајућа и говори да је косовска влада слаба и да ће своју политику одређивати на основу демонстрација на приштинским улицама, рекао је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је нагласио да је једна од главних одредби, ако не и главна, Бриселског споразума, била да ће аутентични представници Срба ући у институције Приштине и да смо ми то спровели и испоштовали.
"Сада се показује да представници Приштине нису у стању да разговарају и сарађују са аутентичним представнциима Срба", рекао је Вулин новинарима у Владичином Хану.

Према његовим речима, "изгледа да су Срби у косовској влади добри само када се праве да их нема или када их уопште нема".

Бриселски споразум је потписан зато да би Срби на Косову живели боље и да би сви који живе на КиМ пронашли мир и разумевање, рекао је министар.
"Ово је рушење Бриселског споразума", нагласио је Вулин и додао да то не може донети добро ни Србима, ни Албанцима на Косову.

Нису Срби на Косову ушли у институције зато што их је замолио косовски премијер Иса Мустафа, већ зато што смо се то договорили у Бриселу и онда мора да се поштује њихова храброст да уђу у те институције и да се поштује то што штите свој народ, истакао је он.
"Александар Јаблановић је штитио Србе и зато не сме да буде кажњен. То је била његова дужност, његов посао и по Бриселском споразуму. На овај начин Срби ће почети да сумњају у Бриселски споразум што ће отежати посао будућим преговарачима и посао свима нама", рекао је Вулин.

Ако имамо владу за саговорника која ће своју политику одређивати на основу демонстрација, онда нисам сигуран с ким се ми договарамо, поручио је министар.

Вулин је подсетио на разлоге због којих је дошло до смене Јаблановића и додао да би му тешко било да нађе другу реч за, на пример, оне који у једном Паризу каменују аутобус са припадницима друге вере и нације.

Он је казао да је изјава Јаблановића била само изговор да се мржња и насиље искажу на улици.

Изјава Јаблановића, који је назвао дивљацима учеснике протеста који су на Бадњи дан онемогућили расељеним Србима да посете цркву у Ђаковици, послужила је као повод за више протестних скупова на Косову од којих су два последња у Приштини била и насилна.

Косовски премијер Иса Мустафа саопштио је јуче да министар за повратак и заједнице Александар Јаблановић више није члан његовог кабинета, не прецизирајући да ли је реч о оставци или смени Јаблановића.

Јаблановић је у изјави Танјугу навео да оставку није поднео.