Aa

Aa

Систем социјалне заштите брине о више од 700.000 корисника

Систем социјалне заштите брине о више од 700.000 корисника

Читај ми

БЕОГРАД - Градски центар за социјални рад у Београду обележио је данас 25 година од оснивања, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин истакао је да се 586 запослених тог центра свакога дана брине о скоро 100.000 корисника.

"Они се свакога дана ослањају на тих 586 запослених и нико није остао без помоћи, подршке, разумевања", рекао је министар и навео да цело друштво огромну захвалност дугује људима запосленим у систему социјалне заштите.

Према његовим речима, у Србији 14.500 људи брине о више од 700.000 људи који су у стању потребе, који своје свакодневне потребе могу да задовоље само кроз систем социјалне заштите.

"Огроман је напор, самопрегор, који људи запослени у систему социјалне заштите показују сваког дана. Предуго су запослени у систему социјалне заштите били посматрани као мање вредни. Они то нису. Они су равноправни са свима осталима, а посао који раде, некада је и тежи, а сигурно много хуманији од многих других", нагласио је Вулин.

Тврди да је могуће пронаћи земљу без армије, земљу без неких других служби, али "земљу и друштво без система социјалне заштите није и неће никада бити могуће, јер, човеку ће помоћ увек бити потребна".

Вулин каже да се скоро 100.000 корисника свакодневно ослања на 586 запослених у Градском центру за социјалну заштиту Београда и да је могуће нахранити људе, поделити лекове, наћи смештај, али и подвукао да је само систем социјалне заштите тај који људима обезбеђује да буду достојанствена људска бића, чак и када су у "стању страшне социјалне потребе, када не могу да живе без туђе помоћи".

"Наш посао је да обезбедимо људима достојанство, да их сачувамо и да им дамо наду и прилику да свој положај промене. У буџету Владе Србије за идућу годину је за социјална давања предвиђено скоро три милијарде динара више", истакао је Вулин.

Како је нагласио, упркос економским тешкоћама, ниједно социјално давање се неће умањити, свако ће бити сачувано, а верује да тамо где је потребно и новим законским решењима нека ће чак успети и да се повећају.

"И мислим да запосленима у систему социјалне заштите дугујемо и захвалност, али и борбу да се њихов материјални положај побољша и да се изједначи са свим осталим јавним службама. Предуго су они били посматрани као мање вредни. Они то нису, они су равноправни са свима осталима, а посао који раде, некада је и тежи, а сигурно много хуманији од многих других", сматра министар.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла је да данас у Београду постоји 17 општинских одељења, односно да свака општина у Београду има своје одељење Центра за социјални рад, као и да је значајно унапређен систем социјалне заштите у главном граду.

"Центри за социјални рад, чији смо ми оснивач, као град Београд и јесу основна јединица саме социјалне заштите. Захваљујући њима, данас имамо 310 деце који имају личног пратиоца за децу са сметњама у развоју, 50 персоналних асистената, као и многе друге услуге социјалне заштите, развијене у претходном периоду", рекла је Станисављевић.

Директор Градског центра за социјални рад Владимир Илић навео је да је његов центар почео своју историју пре 25 година, те да је тада на евиденцији имао 62.500 корисника и 484 запослена.

Илић каже да је Центар у 17 општинских одељења оформио тимове који искључиво раде са децом улице и да, у свако доба, заједно са здравственом заштитом и полицијом, реагују када се примете деца која раде на улици, којима је улица практично и дом и начин преживљавања.

"Често су та деца злоупотребљавана од стране одраслих, најчешће сродника, чак и родитеља у неким случајевима, а само у току ове године, 75 деце смо збринули и склонили са улице", рекао је Илић.

Градски центар социјалне заштите на евиденцији има и 30.000 деце којој је потребна помоћ државе да би достигли оптималан ниво развоја, а 2015. на њиховој евиденцији нашло се и 4.443 жртве породичног насиља.