Aa

Aa

Селаковић : Србија и Мађарска више од десет векова пријатељи и савезници у заједничкој борби и сарадњи

Селаковић : Србија и Мађарска више од десет векова пријатељи и савезници у заједничкој борби и сарадњи

Селаковић : Србија и Мађарска више од десет векова пријатељи и савезници у заједничкој борби и сарадњи

Читај ми

„Овај данашњи дан посвећен је нашем сећању на велику Београдску битку. Из те битке не само као једне од највећих и најбурнијих у хиљадугодишњој, више него хиљадугодишњој, миленијумској историји Београда, важно је да се сетимо чињенице да смо могли само заједнички да се одбранимо. Нису то сами Срби, нити су могли сами Мађари. Када су схватали да су једни другима потребни, када су схватали да треба да сарађују и заједнички боре, онда је успех био достижан. Никада није био гарантован, али је био достижан“, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић на обележавању 567. годишњице од опсаде Београда од османлијске војске и велике победе бранилаца предвођених Сибињанин Јанком.

 

Министар Селаковић положио је венац на споменик Сибињанин Јанку и подсетио да Срби и Мађари  дванаест векова деле један животни простор, и да се у тих дванаест векова, периоди пријатељства, савезништва и заједничке борбе и сарадње,  мере са више од десет  векова. „У последњим годинама, сведоци смо једног озбиљног историјског оздрављења наших односа. Управо зато што смо имали тај благослов и ту срећу, да се на челу две државе нађу људи који су у стању да стратешки посматрају пут у будућност, да се угледају на светле примере прошлости, и да се труде да се они примери наше прошлости који нису светли, никада више не понове. То је управо историјска мисија коју су започели и коју испуњавају председник Александар Вучић и председник Владе Мађарске Виктор Орбан“, нагласио је Селаковић.

 

Говорећи о великом пријатељству два народа, Селаковић је рекао да је споменик Сибињанин Јанку један од плодова нове, модерне српске и мађарске сарадње и додао да је задатак свих да се младе генерације уче о значају историјских  догађаја. „Нека из тих историјских догађаја савремена Европа извуче поуке и схвати да, када је и Београд део  уједињене Европе, онда је Европа много безбеднија и много сигурнија. То данас схвата нама пријатељска Мађарска, то данас схватају наша браћа и сестре Мађари, и то данас спроводимо захваљујући председнику Вучићу и премијеру Орбану“, закључио је министар Селаковић на обележавању Београдске битке на Земунском кеју.