Aa

Aa

Селаковић : Градимо Србију једнаких шанси за све

Селаковић : Градимо Србију једнаких шанси за све

Селаковић : Градимо Србију једнаких шанси за све

Читај ми

„Данас овај дан обележавамо у знак оних којима је повреда кичмене мождине, променила живот, али још једном показујемо колико Република Србија и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, преко свог Сектора за заштиту особа са инвалидитетом се труди да ствара Србију без баријера у којој ће сваком оном ко је изгубио могућност да хода и да се креће нормално, као што је то било пре повреде кичмене мождине, омогућити једнаку шансу, већу доступност у свакој институцији у сваком сегменту живота“, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић поводом Међународног дана особа са повредом кичмене мождине.

 

Министар Селаковић је након састанка са в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранком Стаматовићем указао да је у последњих пет година 16474 особе од последица саобраћајних незгода, претрпело тешке телесне повреде, које су довеле до трајног инвалидитета, међу којима је и повреда кичмене мождине. Министар је рекао да је један од њих Милан Срдић, који захваљујући иницијативи Сектора за заштиту особа са инвалидитетом и Министарству унутрашњих послова, ради у Агенцији за безбедност саобраћаја на превенцији безбедности у саобраћају.

 

„Милан је јак, вредан, борбен и наставио је правим путем и на ономе што је њему променило живот, труди се да другима и путем личног примера,  али и свога вредног рада, покаже зашто треба да воде рачуна  много више о безбедности у саобраћају“, истакао је Селаковић. Он је указао да је смањен број страдалих у саобраћајним несрећама у последњих десет година, што је према његовим речима последица бриге читавог друштва и великог броја новоизграђених безбедних саобраћајница и аутопутева.

 

В.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић истакао је да саобраћајне незгоде не остављају последице само на оне који су је преживели, већ и на њихове породице, окружење и читаво друштво. Он је указао да на годишњем нивоу, трошкови саобраћајних незгода у Србији износе око 4 милијарде евра, што је преко 8 одсто БДП-а. "То јесу разлози због чега ову тему треба да покренемо и више причамо о њој, али превенција јесте најбитнија. Кроз њу је важно подићи свест нашим грађанима о важности поштовања прописа, везивања сигурносног појаса и поштовања ограничења брзине кретања", истакао је Стаматовић.

 

Милан Срдић захвалио се Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарству унутрашњих послова који су му омогућили да ради у Агенцији за безбедност саобраћаја и како је рекао, што су му омогућили  да живи своје снове. “Данас је дан особа са повредом кичмене мождине и оно што желим да нагласим је да ресорно министарство са Сектором за заштиту особа са инвалидитетом није само данас са нама, већ током целе године и заједничким снагама радимо на томе да омогућимо што бољи и што приступачнији живот особама са повредом кичмене мождине, јер тако заједничким снагама, градимо Србију без баријера“, нагласио је Срдић.