Aa

Aa

Селаковић – Академија младих лидера особа са инвалидитетом је српски бренд

Селаковић – Академија младих лидера особа са инвалидитетом је српски бренд

Селаковић – Академија младих лидера особа са инвалидитетом је српски бренд

Читај ми

Министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Никола Селаковић и помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, поводом Међународног дана инвалидских колица,  доделили су 13 сертификата полазницима 1. класе Академије младих лидера особа са инвалидитетом.

 

Министар Селаковић је рекао да не постоји лепша и оригиналнија прилика да се обележи овај дан.  „Мислим да је ово један нови српски бренд којим можемо само да се поносимо а оно што мислим да је додатни разлог за понос свакоме од нас  јесте чињеница да је и ова Академија послужила као прилика  многима од вас, за вас тринаесторо који сте је завршили  да остварите своје снове. А остваривање снова није ништа друго до остваривање циља који сте себи зацртали. Неки од вас су добили посао, неки од вас су учинили свој град и оно што он од садржаја има доступнији особама са инвалидитетом, кроз реализацију  изградње различитих врста пројеката,“ истакао је Селаковић.

 

Министар је нагласио да је уз иницијативу НООИС-а и уз подршку Министарства срушено много баријера. „Баријера које су вама стајале на путу, баријера  између вас и људи у ваше окружењу и управо  на овај данашњи дан, када обележавамо Међународни дан инвалидских колица,  могу да кажем  да то јесте симболика  овога дана. Не само да су инвалидска колица  једно битно помагало онима који не могу из одређеног разлога  да се самостално и слободно крећу, већ зато што су за мене инвалидска колица, не симбол некога ко нешто не може,  већ симбол нечега што вам помаже да можете и што вам уклања ту баријеру  која је  увек негде стајала испред. Зато  ми је и задовољство што у раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања можемо да дајемо озбиљан допринос стварању Србије без баријера,“ истакао је  Селаковић.

 

Министар је указао да је та акција помогла да се до сада многе баријере у Србији уклоне, али и да што се више препрека савлада увек ће се појавити неке нове.

 

„Није добро када у животу немате ниједну једину баријеру, онда изгубите мотивацију да се борите, а латинска изрека каже ,,vivere militare est“ што значи ,,живети, значи борити се“ . Онај ко се не бори, као да не живи. Свима вама који сте завршили у овој првој генерацији Националну академију младих лидера желим да се сећате ове четири године по оним лепим стварима које су вам се догодиле, по новим познанствима, по једној новој страници вашег живота која је отпочела кроз управо ову Академију и да се потрудите да свако од вас колико може, а ми ћемо у томе помагати и као надлежно Министарство свакако да ширите причо о овој Академији,“ поручио је министар дипломцима прве класе Академије младих лидера особа са инвалидитетом.

 

Међународни дан инвалидских колица обележава се од 1. марта 2008. године, са циљевима да омогући  корисницима инвалидских колица да прославе позитиван утицај који инвалидска колица имају на квалитет њиховог живота, да се промовишу активности које доприносе несметаном кретању корисника инвалидских колица и да укажу на чињеницу да у свету постоји неколико десетина милиона људи којима су потребна инвалидско колица, али нису у могућности да их набаве.

 

Уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, Национална организација особа са инвалидитетом Србије, прикључила се обележавању Међународног дана инвалидских колица у Србији 1. марта 2020. године.