Aa

Aa

Седам деценија Удружења пензонера Новог Сада

Седам деценија Удружења пензонера Новог Сада

Читај ми

НОВИ САД - Удружење пензионера Града Новог Сада данас је обележило велики јубилеј - 70 година постојања, а свечаности су присуствовали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Председник Удружења пензионера Новог Сада Момир Чолаковић на свечаности одржаној у "Студију М" Радио Новог Сада захвалио је свим генерацијама пензионера које су својим радом допринеле да Удружење има тако богату и успешну историју.

Министар Вулин рекао је новинарима да је Удружење пензионера Града Новог Сада пример како треба да ради једно такво удружење, а као посебно значајно навео је начин на који Удружење организује и разним активности испуњава време својим члановима који, како је рекао, због тога много касније постају корисници институција система намењених старим особама, јер за тим немају потребе пошто им је свакодневни живот квалитетно испуњен.

Међутим, Вулин је поменуо и једну тамнију страну, а то је насиље у породице и насиље на старијим особама.

"У 2015. години пријављено је 18.723 случаја насиља од чега 2.272 случаја насиља над старијим особама, што је око 12 одсто од укупног броја свих пријављених насиља у породици. На први подглед би се рекло да то није превелики проценат, али на жалост у пракси је ситуација потпуно другачија. Више од 90 процената пријава насиља у породици стиже од стране полиције, док само један мали проценат представљају пријаве које су поднеле саме жртве или друга лица", рекао је Вулин.

Он је нагласио да је непоходно свакодневно причати о проблему насиља у породици како би се жртве охрабриле да пријаве насиље, али и како би им показали да нису сами.

"Насиље је постало акутни проблем нашег друштва, а посебно су угрожена старија лица и томе морамо стати на пут", истакао је Вулин.

Обраћајући се присутнима Вулин је најавио да ће 2017. година од стране министарства на чијем је челу бити проглашена годином међугенерацијске солидарности.

"Ви пензионери сте најзаслужнији што је Србија кренула путем развоја. Ви сте рекли да нећете да поједете будућност ваше деце и захваљујући вама ваша деца ће имати лепшу будућност", рекао је Вулин пензионерима Новог Сада.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је честитајући пензионерима велики јубилеј рекао да је Град Нови Сад пензионерима упутио честитку и изразио велику захвалност за све што су урадили доделивши Удружењу пензионера Града Новог Сада, највеће градско признање - Октобарску награду.

"Мислим да је Нови Сад у више наврата показао да је град у коме постоји континуитет међугенерацијске солидарности", рекао је Вучевић новинарима.

На свечаности најзаслужнијима за успешан рад Удружења пензионера доделејене су повеље и плакете Удрузења, а између осталих повељу су добили и министар Вулин, градоначелник Вучевић, Републички фонд ПИО, Д.Д "Минаква" специјална болница "Термал" у Врднику и други.