Aa

Aa

Сећање на жртве „Валандовског покоља“

                          Сећање на жртве „Валандовског покоља“

Сећање на жртве „Валандовског покоља“

Читај ми

Државни секретари Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић и Миодраг Капор, заједно са амбасадором Републике Србије у Северној Македонији Невеном Јовановић и изаслаником одбране Војске Србије пуковником Вујицом Вукобратовим, положили су венац у Спомен костурници у Удову у Северној Македонији.

 

„Данас смо овде да бисмо одали пошту валандовским жртвама, нашим страдалим војницима. Њих 281 је дало живот те ноћи“, истакао је Зоран Антић.

 

Пошту жртвама одали су и представници Министарства одбране и Војске Србије, кадети Војне Академије, студенти Криминалистичко-полицијског универзитета, представници Репибличког ПИО фонда, представници  Друштва за неговање традиција ослободилачатова Србије до 1918, Савеза удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије од 1912-1918, Удружења ратних добровољаца од 1912-1918 и њихових потомака и поштовалаца, Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова Србије и Савеза удружења бораца Србије.

 

У крипти Спомен костурнице похрањени су остаци српских војника који су пострадали на Велики петак 1915. године. Поред посмртних остатака  281 српског војника, у крипти се налазе и остаци 2.000 српских војника погинулих током Првог светског рата на територији општина Ђевђелије, Дојрана, Струмице и Неготино.