Aa

Aa

Сарадња у циљу побољшања економског положаја жена

Сарадња у циљу побољшања економског положаја жена

Сарадња у циљу побољшања економског положаја жена

Читај ми

У циљу побољшања економског положаја жена и унапређења њиховог запошљавања и самозапошљавања, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, потпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за родну равнопраст проф. др Зорана Михајловић и директор компаније „Моцарт“ Слободан Продановић потписали су данас Споразум о сарадњи.

 

Споразумом је предвиђена сарадња на осмишљавању и реализацији пројеката у оквиру којих ће се додељивати бесповратна новчана средства за економско оснаживање жена, самозапошљавање, смањење незаспослености жена, са посебним освртом на теже запошљиве групе, као што су самохране мајке, жене са инвалидитетом и друге. 

 

Министарка Кисић Тепавчевић истакла је да потписивање оваквог споразума представља позитиван пример сарадње државе са друштвено одговорним компанијама, на реализацији активности усмерених ка економском оснаживању жена.

 

„Економска независност један је од главних предуслова за равноправност“, рекла је Кисић Тепавчевић и подсетила да је Стратегијом запошљавања за период 2021-2026. године и пратећим Акционим планом предвиђен низ конкретних мера усмерених ка побољшању положаја жена на тржишту рада, а поготово оних из најосетљивијих категорија.

 

„У прошлости су жене, на жалост, врло често биле изложене различитим препрекама због чега нису могле максимално да се испољавају у многим сферама друштвеног живота. Међутим, такво време је иза нас и сада треба да покажемо не само да смо равноправне, већ и да смо боље у многим сферама и активностима“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

У сврху реализације овог споразума, расписан је јавни позив за доделу бесповратних новчаних средстава за реализацију пројеката који имају за циљ самозапошљавање и запошљавање жена.

 

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић је рекла да је потписивање споразума само једна у низу активности за економско осамостаљивање жена и да ће компанија „Моцарт“ у оквиру јавног позива за финансирање пројеката будућих предузетница донирати 50.000 евра.

 

Директор те компаније Слободан Продановић рекао је да „Моцарт“ донацијом жели да подржи родну равноправност и незапослене жене и да се нада да ће ти пројекти бити успешни.