Aa

Aa

Сарадња Србије и Белгије у области рада и запошљавања

Сарадња Србије и Белгије у области рада и запошљавања

Сарадња Србије и Белгије у области рада и запошљавања

Читај ми

Боља заштита радника и остваривање њихових права на здравствено и социјално осигурање, спречавање рада у сивој зони, као и смањење незапослености, кроз одређене законске оквире, приоритети су рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања када је у питању област рада и запошљавања, истакла је проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на састанку са амбасадором Краљевине Белгије у Републици Србији Кунрадом Адамом.  

 

Министарка проф. др Кисић Тепавчевић навела је да билатералну сарадњу са Белгијом одликују добри и пријатељски односи, као и да постоји простор за унапређење сарадње, посебно у области рада и запошљавања и подсетила да Србија са Белгијом има потписан и Споразум о социјалној сигурности.

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања води два преговарачка поглавља у преговорима о придруживању Републике Србије Европској унији, то су Поглавље - 19 социјална политика и запошљавање и Преговарачко поглавље – 2 слобода кретања радника.  

 

На предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Влада Србије усвојила је Стратегију запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. години и пратећи Акциони план, чији је циљ успостављање стабилног и одрживог раста запослености заснованог на знању и достојанственом раду. 

 

Такође, министарка је истакла да је у фебруару ове године усвојен и Закон о социјалној карти, на који се чекало деценијама и којим ће се омогућити праведнија и транспарентнија расподела социјалних давања.

 

Амбасадор Краљевине Белгије у Републици Србији Кунрад Адам изразио је спремност да се у наредном периоду размотре најбољи начини за унапређење сарадње са Србијом у области рада и запошљавања, посебно када је у питању веће запошљавање грађана који припадају рањивим групама, као што су особе са инвалидитетом и припадници ромске националне мањине.