Aa

Aa

Сарадња са Словачком у циљу унапређења безбедности и здравља на раду у Републици Србији

Сарадња са Словачком у циљу унапређења безбедности и здравља на раду у Републици Србији

Читај ми

„Заштита свих права радника и унапређење њихове безбедности и здравља на раду остаје приоритет Владе Србије“, поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић након састанка са амбасадорком Словачке Републике у Србији, Њ.Е. Дагмар Репчековом и државним секретаром у Министарству за рад, социјална питања и породицу Браниславом Ондрушeм.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је досадашња пракса показала да судски процеси трају дуго и да запослени остварују минимална права или да их уопште не остварују, те да је неопходно да се нешто промени. Како је рекао, циљ „Twinning“ пројекта под називом „Подршка и унапређење безбедности и здравља на раду у Републици Србији”, који је био и тема састанка, јесте припрема законског оквира за увођење посебног осигурања од повреда на раду и професионалних болести ради накнаде штете и јачање капацитета инспекције рада.

 

„Увођење осигурања од повреда на раду и професионалних болести веома је значајан искорак у заштити права запослених, а овај систем ће такође допринети и ефикаснијој примени мера безбедности и здравља на раду у циљу заштите живота и здравља запослених, што и јесте циљ Владе Србије“, рекао је министар.

 

Ђорђевић је нагласио да Србија и Словачка имају одличну досадашњу сарадњу и додао да увек постоји још простора, као и воље са обе стране за њено даље унапређење и то кроз спровођење заједничких пројеката из делокруга рада Министарстава.

 

Амбасадорка Словачке Републике Дагмар Репечкова истакла је да је актуелни систем осигурања у Словачкој уведен 2004. године и да није било значајнијих проблема у његовом спровођењу.

 

„Запослени знају да ће након претрпљене повреде на раду остварити сва своја права из здравственог и социјалног осигурања, као и накнаду штете“, рекла је Репчекова.

 

Према њеним речима, у оквиру пројекта стручњаци из Словачке Републике представиће њихов систем осигурања, али и других држава Радној групи, коју је формирао министар Зоран Ђорђевић, чији је задатак да припреми Нацрт закона осигурања од повреда на раду и професионалних болести ради накнаде штете.