Aa

Aa

Сарадња Инспектората за рад и ПКС на очувању здравља радника и превенцији

Сарадња Инспектората за рад и ПКС на очувању здравља радника и превенцији

Сарадња Инспектората за рад и ПКС на очувању здравља радника и превенцији

Читај ми

Инспекторат за рад Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Привредна комора Србије потписали су Меморандум о сарадњи којим ће се креирати заједнички оквир за дијалог компанија и Министарства.

 

Циљ је унапређење примене радно-правних прописа, превентивне и саветодавне улоге Инспектората, као и смањење броја повреда на раду.

 

Вршилац дужности директора Инспектората за рад Милан Цветков рекао је да ће се кроз обуке, стручну подршку, размену знања и искустава, као и заједничке пројекте у области рада, укључујући  стручно и дуално образовање, повећати број друштвено одговорних послодаваца који доследно спроводе прописе и дају предност превенцији.

 

„Циљ Инспектората је да унапреди саветодавно и превентивно деловање, а потписивање Меморандума о сарадњи са ПКС је најефикаснији начин да се то и реализује“, рекао је Цветков и додао да ће то допринети унапређењу опште културе безбедности и здравља на раду и радних односа, као и већем познавању и поштовању прописа у области рада.

 

Председник ПКС Марко Чадеж рекао је да је потписивање Меморандума потврда досадашње дугогодишње и успешне сарадње са Инспекторатом и да ће се овим  дефинисати и правац будућих заједничких активности у области радних односа,  безбедности и здравља на раду, као и других тема које су у надлежности Инспектората за рад, а битне су за компаније.

 

 „ Циљ је да кроз добру комуникацију компанија и Инспектората за рад прилагодимо неке прописе новом времену и појаснимо компанијама која су њихова права и обавезе. Пре свега када је реч о дуалном образовању и дефинисању радних права и обавеза послодаваца приликом  запошљавања ученика који уче и раде у сертификованим компанијама“, рекао је Чадеж.

 

Чадеж је додао да ће Комора у сарадњи са Инспекторатом реализовати низ семинара и едукација како би приближила ову тему послодавцима, као и друге теме из области радно-правних односа, надлежности Инспекције рада при обављању надзора, безбедности, и здравља на раду.