Aa

Aa

Саопштење за јавност у вези са радом инспекције у време ванредног стања

Саопштење за јавност у вези са радом инспекције у време ванредног стања

Саопштење за јавност у вези са радом инспекције у време ванредног стања

Читај ми

На основу члана  200. став 5. Устава Републике Србије, Одлуком председника Републике, председника Народне скупштине и председника Владе, која је ступила на снагу 15. марта 2020. године, проглашено је ванредно стање на територији Републике Србије.

 

На основу члана 6. став 2. Закона о заштити становништва од заразних болести и члана 15. став 3. Закона о државној управи, министар здравља  je донео Наредбу о проглашењу епидемије заразне болести COVID -19,  која је ступила на снагу 19. марта 2020. године, a  којом је  проглашена  епидемија заразне болести COVID-19, епидемијом од већег епидемиолошког значаја – за територију Републике Србије.

 

Приоритетно деловање Инспектората за рад,  за време трајања ванредног стања на територији Републике Србије,  је усмерено на предузмање мера из домена надлежности инспекције рада у циљу спречавања ширења епидемије вируса COVID – 19 и у циљу заштите запослених којима су повређена  права  из области радних односа и безбедности и здравља на раду, као и на давање савета и информација запосленима и  послодавцима  у вези организовања рада и предузимања мера ради заштите безбедности и здравља на раду запослених за време трајања ванредног стањa.

 

Имајући у виду напред наведено, за време трајања ванредног стања и епидемије заразне болести COVID-19 на територији Републике Србије, Инспекторат за рад  неће давати одговоре на питања која се не односе на актуелну ванредну ситуацију и спречавање  ширења епидемије вируса COVID – 19  и с тим у вези на мере које инспекција рада  предузима  у домену своје надлежности, већ ћете одговоре на постављена питања добити након окончања ванредног стања.