Aa

Aa

Саопштење за јавност

ИЗВЕШТАЈ ЗА ПЕРИОД од 28.05.—03.06.2019.

Саопштење за јавност

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у складу са својим надлежностима, посвећује посебну пажњу збрињавању угрожених категорија миграната и тражилаца азила, а пре свега малолетних миграната без пратње.

 

Република Србија је прва земља у региону која је детаљно уредила ово питање на најадекватнији начин, када је министар Зоран Ђорђевић у априлу 2018. године донео Инструкцију о начину поступања центра за социјални рад-органа старатељства у реализацији смештаја малолетних миграната/избеглица без пратње.

 

У нашој земљи тренутно постоји више установа које обезбеђују смештај малолетних миграната без пратње, и три установе које су званично у ингеренцији ресорног министарства и то: Завод за васпитање деце и омладине Београд, Центар за заштиту одојчади, деце и омладине Београд и Завод за васпитање деце и омладине – Ниш.

 

Напомињемо да је Србија похваљена у свету због оваквог начина опхођења према малолетним мигрантима и да је добила захтев од Европске Уније да достави Инструкцију како би исту превели и користили у другим земљама које су суочене са овим проблемом.


 

            

ИЗВЕШТАЈ ЗА ПЕРИОД од 28.05.—03.06.2019.