Aa

Aa

Саопштење за јавност

Саопштење за јавност

Саопштење за јавност

Читај ми

Поводом информације да је Заштитник грађана покренуо по сопственој иницијативи, а на основу информација из медија о нестанку малолетног детета из Ниша које је пронађено у околини Београда, поступак контроле законитости и правилности рада Центра за социјални рад „Свети Сава“ у Нишу, обавештавамо јавност да се девојчица и породица нису налазили  на евиденцији Центра за социјални рад. 

 

С обзиром на то да је Заштитник грађана тражио да му информације и копију комплетне документације достави нишки Центар за социјални рад у року од 15 дана, напомињемо да Центри за социјални рад не воде евиденцију о свим грађанима Републике Србије, те с обзиром на то да поменута породица до сада није била на евиденцији Центра за социјални рад, ова установа није у могућности да достави тражено. 

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања по службеној дужности наложило је Центру за социјални рад да поводом овог случаја спроведе поступак у оквиру своје надлежности и да извести Министарство, али напомињемо да породица раније није била на евиденцији и не постоји документација. 

 

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања активно ради на унапређену положаја деце у Републици Србији. Усвајањем Закона о правима детета и Заштитнику детета верујемо да ће ова тема бити значајно унапређена, а ради што бржег проналаска нестале деце подржавамо усвајање Амбер алерта. Деца су најважније што имамо и морамо дати све од себе да их заштитимо и сачувамо“, рекао је министар Зоран Ђорђевић.