Aa

Aa

Садашња влада не ствара дугове, већ их враћа

Садашња влада не ствара дугове, већ их враћа

Читај ми

АЛЕКСИНАЦ - Садашња влада није стварала дугове, али их враћа и шест месеци дуга према 8.500 корисника привремене новчане надокнаде за незапослене особе са простора КиМ биће од сутра исплаћено, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је, приликом уручења одобрених субвенција за самозапошљавање у Алексинцу, рекао да ће тих шест рата бити исплаћено по наређењу председника владе Александра Вучића, плус припадајућа рата која долази у текућем месецу.

Вулин је подсетио да је Влада Републике Србије 17. јуна 2003. донела одлуку о исплати посебне новчане надокнаде у случају незапослености за наше грађане који живе на простору Косова и Метохије, којих је око 8.500 и истакао да је од 2003 до данас акумулиран дуг према тим људима у износу од шест рата.

"Први пут, од 2003. године, у јануару 2016. они ће бити у потпуности изједначени са примаоцима новчане помоћи који живе на простору централне Србије", рекао је Вулин и нагласио да се држава није задужила за то и није подигла кредит, али се, како је рекао, другачијом пословном политиком Националне службе за запошљавање успело да се обезбеде средства и за ту намену.

"Од планираних 8,9 милијарди динара, колико је било предвиђено финансијским планом са НСЗ, та служба је повукла свега 4,52 милијарде динара из буџета и на тај начин уштедела 4,38 милијарди динара, само у једној години", истакао је министар рада.

Како каже, то се успело захваљујући повећању запослености и смањењу незапослених лица на евиденцији, а такође и захваљујући изменама и допунама закона о запошљавању који је донет 2015.

"Али то смо постигли и потпуно другачијом политиком НСЗ у смислу сопствене штедње, одустајања од свега непотребног, и захваљујући таквој политици, ми смо могли да исплатимо шест месечних рата које дугујемо од 2003. године", закључио је Вулин.