Aa

Aa

Родитељски додатак без бирократије уз помоћ софтвера / "Родитељски телефон" 0800- 007-000

Родитељски додатак без бирократије уз помоћ софтвера / "Родитељски телефон" 0800- 007-000

Читај ми

БЕОГРАД - Све бебе ће одмах по рођењу осим извода из матичне књиге рођених и здравствене књижице, бити и пријављене електронским путем уз помоћ софтвера тако да њихови родитељи без администрације добију родитељски додатак, најавио је данас министар за рад, запосљавање борачка и социјална питања Александар Вулин.

Министар Вулин је на презентацији рада "Родитељског телефона", у Центру за заштиту одојчади, деце и омладине рекао да ће његово министарство у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе развити софтвер уз помоћ којег ће се бебе одмах по рођењу пријавити, а родитељи за њих добити родитељски додатак без потребе за бирократијом и администрацијом.

Промовисан "Родитељски телефон" 0800- 007-000

Родитељи којима су потребни савети у вези са родитељством могу их добити бесплатно на "Родитељски телефон" 0800- 007-000, а представљању те линије данас је присуствовао и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Родитељски телефон" је основан 3. маја ове године заједничким радом тог центра, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања а уз подршку УНИЦЕФ-а и Телекома.

Од тада, како је рекла руководилац Родитељског телефона Жељка Бургунд, 25 психолога и педагога је примило 562 позива, који понекад трају и по пола сата.

Родитељи, према њеним речима, зову најчешће јер не знају како да читају одређено понашање своје деце, било да су то бунтовна понашања код најмлађих или отпор ауторитету и нагло отуђење када је реч о адолесцентима.

Министар Вулин је, у Центру за заштиту одојчади, деце и омладине, где је представљена линија, рекао да су сви рођени за то да буду родитељи, али да то не значи да није потребна помоћ:

"Нема срамоте у тражењу помоћи, нећете зато бити лошији, већ бољи родитељ", истакао је Вулин.

Та услуга мора бити, навео је он, свима доступна, иако је то понекад проблем, јер у неким локалним самоуправама нема довољно новца ни простора.

Услуга "Родитељски телефон" је већ шест месеци у фази пилотирања и биће још годину и по дана, до када би требало да буде извесно колико је корисна грађанима и који су ефекти.

Након тако, ако се покаже корисном, постаће стална услуга.

Позивом на број 0800-007-000 родитељи али и сви други који учестувују у васпитању деце могу своје дилеме да реше у разговору са стручњацима без обавезе да заказују или дају податке.

Сви разговори, иако их обављају стручњаци, имају и супервизоре.