Aa

Aa

Ревизије инвалидских пензија

Ревизије инвалидских пензија

Читај ми

БАЧКА ПАЛАНКА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је у Бачкој Паланци да ће бити обављена ревизија решења о инвалидској пензији за Љубишу Буху Чумета, као и многих других решења о инвалидском пензионисању у Србији.

Напомињући да у случају Бухине инвалидске пензије, коју је према наводима медија остварио у 29. години, не може у овом тренутку да каже да ли је реч о злоупотреби тог права, Вулин је рекао да је његов лични став о томе случају такав да "Буха изгледа врло здраво и уопште ми не делује као неко ко је инвалид".

Вулин је, током посете бачкопаланачком Геронтолошком центру, рекао новинарима да ће, у сарадњи са Министарством здравља и другим надлежним органима и институцијама, врло брзо бити прегледан Бухин пензијски досије ради утврђивања да ли је било злоупотреба.

"То је можда добра прилика да размишљамо и о ревизијама многих других решења о инвалидском пензионисању", рекао је Вулин, подсетивши да је последња таква ревизија урађена још 80-тих година минулог века.

У међувремену, навео је он, хиљаде људи је добило такво решење, "а нисам сигуран да ли су сви заслужили да буду у инвалидској пензији".

Министар је нагласио да је коначно дошло време да се обезбеде услови за то да такве пензије добијају они којима су заиста потребне, да се прекине пракса давања инвалидских пензија онима који их не заслужују и да буду кажњени сви они који су одговорни за незаконито понашање у тој области.

"Буха је добио то решење и проверићемо да ли је све било како треба", поновио је министар Вулин и додао да ће одговор на питање да ли је то решење било законито "произвести бројне последице", односно да ће бити размотрена многобројна друга таква решења.

Имаћемо значајан број новозапослених до краја године

Захваљујући новом Закону о раду као и одговарајућим мерама Владе Србије очекује се да у нашој земљи до краја године буде значајан број новозапослених, изјавио је Вулин.

Истичући да одређена решења из Закона о раду, деловање инспекције рада и Владина политика субвенционисања нових радних места дају добре резултате, он је додао да је забележен пораст броја запослених у време годишњих одмора, када није нарочито жива привредна активност.

Вулин је напоменуо да је у том порасту броја запослених добрим делом реч о већ постојећим радним местима која су сад пријављена, јер су послодавци закључили "да им се више исплати да пријаве раднике него да чекају да им дође инспекција рада, која је постала врло агилна".

На основу субвенција Владе Србије послодавцима се више исплати да пријави раднике него да чине прекршај, рекао је Вулин одговарајући на питања новинара приликом посете бачкопаланачком Геронтолошком центру и додао да последњих месеци имамо повећање запослености, које додуше није тако велико али је ипак значајно у овим условима.

"Очекујемо да ће се тренд повећања запослености наставити и да до краја године имамо значајан број новозапослених у Србији", нагласио је министар Вулин.