Aa

Aa

Република Србија води одговорну политику усмерену према мигрантима

Република Србија води одговорну политику усмерену према мигрантима

Република Србија води одговорну политику усмерену према мигрантима

Читај ми

„Сви људи морају да имају једнака права у држави у којој тренутно бораве. То је политика којом се Србија и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања воде од када је на чело Владе Србије дошао актуелни председник Републике Александар Вучић и тиме ће наставити да се води и у будућности“, поручио је министар Зоран Ђорђевић на конференцији поводом обележавања Међународног дана миграната.

 

Према речима Ђорђевића, кроз нашу земљу прошло је преко милион миграната и мигрантска криза представљала је заиста велики изазов. Република Србија предузела је озбиљне мере када је у питању адекватно збрињавање миграната и у томе се показала као најбољи домаћин, док су друге земље подизале зидове и браниле њихово кретање. Како каже, Србија је због тога добила поштовање Европске уније на високом нивоу. 

 

„Наш народ је у прошлости осетио како је када на силу мораш да напустиш своју земљу и колико у тим тренуцима значи када вам неко помогне и пружи могућност да започнете нови живот. Управо због тога према мигрантима се опходимо са великом емпатијом, онако како се човек односи према човеку, без обзира на верску и националну припадност. Учинити себе добрим домаћином није лако, јер миграната има у нашој земљи у великом броју, а свима треба пружити социјалну и здравствену помоћ и адекватан боравак, али показали смо се у свему томе као одговорна држава“, истакао је министар.

 

Ђорђевић је навео да ресорно министарство брине о малолетним мигрантима без пратње и у складу са Конвенцијом о правима детета, Конвенцијом о статусу избеглица и са Европском конвенцијом о људским правима и слободама и у складу са нашим законодавством, досадашња брига о малолетним мигрантима, као и планови у будућности, показују да смо на добром путу.

 

„Као Министарство донели смо правилник о начину поступања према малолетним мигрантима, од момента када уђу у земљу, до момента када је напусте. Тај правилник, одлуком ЕУ, преведен је и на друге језике и користи се у другим земљама које се боре са истим проблемом и то за нас представља велики успех“, рекао је министар.

 

Како каже, данашњи резултати постигнути су и захваљујући подршци UNHCR-a, Европске уније, али пре свега центара за социјални рад који су бринули о мигрантима на чему је Министарство веома захвално.  

 

„Верујемо да ће се мигранти, који су боравили у нашој земљи, сећати Србије пре свега по гостопримству. Министарство остаје доследно свом плану и политици коју води ова држава, а то је да ћемо свима којима је помоћ потребна исту и пружити, а онима желе да остану у нашој земљи и стекну одређене услове, омогућити и то“, закључио је Ђорђевић.

 

Директорка Градског центра за социјални рад у Београду Зорица Павловић овом приликом уручила је министру Ђорђевићу захвалницу за континуирану подршку и помоћ коју је указао од почетка свог мандата.