Aa

Aa

Републичке спортске игре параплегичара и квадриплегичара Србије

Републичке спортске игре параплегичара и квадриплегичара Србије

Републичке спортске игре параплегичара и квадриплегичара Србије

Читај ми

Под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у периоду од 22. до 24. септембра 2020. године на Борском језеру, у организацији Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије одржане су 28. СЕНИ Републичке спортске игре.

 

Ова врста такмичења одржава се 28. годину заредом у циљу промоције спорта међу особама са повређеном кичменом мождином и активног учешћа особа са инвалидитетом у животу заједнице. Због спречавања ширења заразне болести изазване вирусом COVID-19 такмичење се одвијало у измењеном облику и обиму у атлетици и шаху, док се у редовним околностима такмичења изводе и у стоном тенису, стрељаштву, пикаду и боћању. 

 

Сва такмичења одржана су уз придржавање превентивних мера заштите са смањеним бројем такмичара у екипи, у односу на претходне године. Такмичило се 15 екипа из 15 локалних удружења из градова широм Србије, што је укупно 160 учесника, а у атлетским бацачким дисциплинама опробало 100 такмичара. 

 

Такмичењима су и ове године присуствовали прослављени параолимпијски репрезентативци Драженко Митровић и Небојша Ђурић, светски рекордери у бацању диска, Жељко Димитријевић, светски рекордер у бацању чуња и Милош Зарић, светски првак у бацању копља. 

 

У име Сектора за заштиту особа са инвалидитетом игре је свечано отворила  Јулијана Станисављевић, а скупу су се обратили и Игор Јанковић, члан Градског већа за спорт Града Бора и председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије Михаило Пајевић.

 

Tакмичења су се одвијала у атлетским бацачким дисциплинама бацање кугле, бацање копља, бацање диска и бацање чуња, а најуспешнијима су уручене медаље за прва три места. Такмичарски део игара завршен је такмичењем у шаху. Такође, премијерно је приказан филм Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије „Кошарка у колицима”, а одржана је и пројекција филма „Футог SMILE”. 

 

Републичке спортске игре су централни догађај савеза и локалних удружења чији рад Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подржава путем конкурса за унапређење положаја особа са инвалидитетом, а уједно су и најмасовније окупљање особа са инвалидитетом познато и као олимпијада параплегичара. Свечаном доделом признања успешно су завршене 28. СЕНИ Републичке спортске игре.