Aa

Aa

Реформа социјалне заштите у 2017.

Реформа социјалне заштите у 2017.

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин најавио је вечерас да ће идуће године бити спроведена озбиљна реформа система социјалне заштите и да ће бити донета два важна закона у тој области.

“Донећемо у 2017. Закон о финансијској подршци породицама са децом, чиме ћемо значајно повећати број жена које ће имати право на породиљску надокнаду. Такође ћемо донети у 2017. и Закон о социјалној заштити који ће јасно уредити правила функционисања, али и увести радну активацију људима који су у стању социјалне потребе да радом промене свој положај”, рекао је Вулин на манифестацији “Човек године”.

Вулин је истакао да ће министарство идуће године наставити да шири обухват корисника социјалне заштите, да неће умањивати постојећа социјална давања већ да ће обезбедити да она буду сигурна и исплаћена на време.

“Идуће године спровешћемо озбиљну реформу у социјалној заштити”, нагласио је Вулин.

Како каже, “социјална заштита је као водовод, када је све у реду и када вода тече све се подразумева и сви сматрају да је то једино могуће и нормално, али када вода нестане, тек онда видимо шта значи социјална заштита”.

Он је истакао да би било довољно само један дан бити без система социјалне заштите да бисмо видели да ниједна држава без њега не може.

“Запослени у систему социјалне заштите су вредни и одговорни људи и ово је прилика да им захвалимо у име више од 700.000 корисника разних облика социјалне заштите и ове године су запослени у том систему успели да испуне своју обавезу и помогну свакоме коме је помоћ била потребна. Наш систем ма колико ограничен и финансијски и на друге начине је увек ту када треба помоћи”, нагласио је Вулин.

Према његовим речима, запослени могу да кажу да се њихов материјани положај поправља и да су изједначени са свим осталим радницима у државној управи, што до сада није био случај.

“Ево трећа година како заједно носимо најтежи и најлепши посао на свету, бавимо се људима и онима којима је потребна помоћ, разумевање, пажња, не само да их неко нахрани већ и разуме и воли”, рекао је Вулин у обраћању гостима манифестације у Народном позоришту.

Он је рекао да у систему социјалне заштите ради 14.000 људи који брину о 700.000 корисника.

“Србија мора и може да буде поносна на вас. Србија понекад као да не види коликоо сте велики и важни људи. Србија има чиме да се поноси. Докле год развијамо систем социјалне заштите за ову земљу има наде”, нагласио је Вулин.

На манифестацији “Човек године” су уручена и признања која минисарство додељује установама и изузетним појединцима.

Награде су додељене у пет категорија, а лауреатима су признања уручили њихови корисници.

У категорији Запосленом у центру за социјални рад или органу старатељства награда Човек године је припала Весни Маргаретић из Центра за социјални рад Суботице, којој је награду уручила студенткиња медицине Драгана Вуков из Суботице која је из хранитељске породице.

Затим у категорији Запосленом у установи социјалне заштите за смештај деце и младих - Александру Величковићу, васпитачу дома “Вера Радивојевић” у Белој Цркви.

Запосленом у установи социјалне заштите за смештај одраслих и старијих лица - Сузани Мишић, директору Геронтолошког центра у Београду.

Она је новац од награде - 200.000 динара донирала свим колегиницама које су оболеле од малигних болести.

Затим у категорији Појединац који је пре одласка у пензију био запослен у систему социјалне и породичне заштите - педагогу Душану Миловићу из Завода за васпитање деце и омладине Београд.

У категорији Хранитељ награда је припала Бојани Степановић, која је након што је родила своје двоје деце у свој подстанарски дом почела да прима и другу децу. Код ње је тренутно 40. дете до сада.

“Хранитељство је најлепше на свету, да имамо што више хранитеља у Србији”, поручила је Степановић.

Ове године је предвиђена и специјална захвалница за допринос социјалној заштити Републике Србије која је додељена Банци за развој Савета Европе.

Та банка је доделила три милиона евра бесповратна помоћи за решавање мигрантске кризе у Србији, а награду је примио њен представник Стефан Селен.

“Помажемо земље које примају велики број миграната и избеглица. Хвала Вулину што нам је помогао да изађемо у сусрет најугроженијима”, казао је Селен.