Aa

Aa

Реаговање министра Вулина поводом окупљања хрватског државног врха на комеморацији усташама стрељаним у Блајбургу у 2. светском рату

Реаговање министра Вулина поводом окупљања хрватског државног врха на комеморацији усташама стрељаним у Блајбургу у 2. светском рату

Читај ми

Лицемерна игра је завршена, неискрени обилазак јасеновачких хумки био је само оправдање хрвтског руководства за искрену жалост на гробовима крволока и злочинаца. Не могу се изједначити и помирити заклана јасеновачка деца и они који су их клали, не може се одати пошта усташким злочинцима а не одобравати усташке злочине, не може се славити усташтво а не бити усташа.


Ни једно заклано јасеновачко дете није било криво, ни један стрељани усташа није био невин. Онај ко то неће да призна и каже, крив је према покланој деци као и они који су их клали. Полагањем венца на гроб стрељаним усташама у Блајбургу руководство Хрватске је бесповратно и јавно изабрало страну, усташку. У држави у којој има оправдања за државну церемонију на усташким гробовима не може бити места за сећање на њихове жртве. Где има места за мртве усташе нема и места за живе Србе.
Очекујем од антифашистичких организација из читавог света, очекујем од ловаца на нацисте, очекујем од хуманиста и људских бића да се огласе и осуде повратак усташког зла. Тражим од светске јавности и ЕУ пре свих, да се изјасни о политици своје чланице и да Србима, Јеврејима и Ромима, потомцима покланих јасеновачких жртава, каже да ли ће казнити и зауставити вређање жртава и да ли ће судити на исти начин онима који славе стрељане хрватске нацисте у Блајбургу као што суди онима који славе стрељане немачке нацисте у Нирнбергу.

                                                                                                                                                                               МИНИСТАР
                                                                                                                                                                         Александар Вулин