Aa

Aa

Расписан I Јавни позив за доделу средстава за побољшање услова рада у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у 2019.

Расписан I Јавни позив за доделу средстава за побољшање услова рада у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у 2019.

Читај ми

Поводом расписивања I Јавног позива за доделу средстава за побољшање услова рада у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у 2019. години, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, државни секретар Ненад Нерић и в.д. помоћника министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић састали су се са директорима 56 предузећа.

 

Министар Ђорђевић истакао је да у Републици Србији послује 56 предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом која запошљавају укупно 1.684 лица, од тога 1.134 особа са инвалидитетом. Од укупног броја предузећа 64% послује средствима у приватној својини, 32% послује средствима у државној својини, а 4% предузећа основано је од стране невладиног сектора.

 

Министар је истакао да је за побољшање услова рада особа са инвалидитетом у 2019. години издвојено 250 милиона динара. Како каже, средства се додељују за подршку развоју конкурентности предузећа рефундацијом трошкова плаћеног репроматеријала непосредно повезаних са делатношћу предузећа, а сагласно одобрењу за спровођење мера и активности професионалне рехабилитације.

 

„Број особа са инвалидитетом које су запослене у предузећима, као и категорија којој припадају, биће основни критеријум за расподелу средстава. Правилна расподела и транспарентност остају приоритет нашег рада, а списак свих предузећа којима ће бити одобрена средства, са тачним износом средстава, биће објављени на сајту Министарства“, рекао је Ђорђевић и додао да ће се тежити да из године у годину ових средстава буде све више.

 

Министар је истакао да се број предузећа који запошљавају особе са инвалидитетом повећао, као и да се смањио број оних који су у неком претходном периоду имали финансијских потешкоћа.

 

„Желимо да сва предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом превазиђу проблеме и добро послују. Особе са инвалидитетом показале су се као вредни и одговорни радници. Република Србија жели да свим грађанима пружи исте могућности и да им обезбеди још боље услове за живот и рад“, истакао је Ђорђевић и додао да се нада да ће сва предузећа која су добила средства у овој години, бити задовољна подршком Министарства, као и претходне године.