Aa

Aa

Радост Божића на КиМ кваре нерасветљени злочини

Радост Божића на КиМ кваре нерасветљени злочини

Читај ми

ПЕЋ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин честитао је јутрос верницима Божић и оценио да се радост овог празника на Косову и Метохији годинама квари тиме што се не знају починиоци злочина почињених над Србима у покрајини.

Вулин је у Пећкој патријаршији присуствовао Божићној литургији и затражио од међународне заједнице да обезбеди услове за повратак расељених на Косово и Метохију.

"Свим православним верницима желим да честитам празник Христовог рођења и да им пожелим да данас празник проведу са онима које воле, са својим породицама у миру и топлини породичног дома", поручио је Вулин из порте Пећке патријаршије.

Вулин је у изјави Танјугу рекао да је радост овог празника нарушена јучерашњим насиљем у Ђаковици, неразрешеним покушајем убиства у Гораждевцу и да се радост овог празника годинама квари тиме што не знамо ко је починио страшне злочине на КиМ над више од 1.000 Срба откако је у покрајину дошла међународна заједница.

Вулин је рекао да се на празник не захтева, већ да на празник може да се моли, због чега је замолио међународну заједницу да се сети обавеза које је преузела у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

"Молим је да обезбеди повратак за све који су икада расељени са КиМ, молим их да све оно што желе и што чине својим држављанима и својим грађанима да то раде и на КиМ. Само тако ће и данашњи празник и сваки други празник бити исти за Србе на Косову и Метохији као што треба да буде за свако људско биће", рекао је Вулин.

Божићној литургији у Пећкој патријаршији присуствовали су председник Српске листе Славко Симић, шеф Бироа Канцеларије за КиМ у Краљеву Александар Ерац, државни секретар Александар Јаблановић, српски посланици у Скупштини Косова Бојан Митић, Милка Вулетић и Милена Милићевић и мањи број Срба из Метохије.

Божићна литургија јутрос је служена и у осталим манастирима и црквама на Косову и Метохији.