Aa

Aa

Рад на црно велико оптерећење за грађевинарство

Рад на црно велико оптерећење за грађевинарство

Читај ми

БЕОГРАД - Рад на црно представља велико оптерећење за грађевинарство, против тога се бори и Инспекција рада која је до 31. јула ове године, у извршених 32.695 надзора, пронашла је 10.174 радника у раду на црно и од тог броја, запослено је 8.740 радника, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"То је, скоро два пута више, него што је запослено прошле године у истом периоду", рекао је Вулин, приликом обиласка градилишта тржно-забавног центра "Belgrejd Plaza" и истакао да је Инспекција рада у грађевинарству извршила 5.009 инспекцијских надзора у овом периоду и открила 997 радника на црно, као и да се 740 њих запослило, на основу решења инспекције.

"Највећи број радника на црно и даље је у грађевинарству и то сигурно можемо приписати и ниској образовној структури радника, који самим тим, нису у позицији да бирају послове, а онда послодавци који се не држе закона, врло лако, или можда најлакше, могу да експлоатишу управо њихов страх да ће остати без посла, или њихово непознавање сопствених права", рекао је министар.

Каже да се против тога бори, али и да је потребна помоћ и послодаваца, и синдиката, јер, истиче, само пријављен, осигуран, безбедан радник, гарантују успех послодавцу.

Вулин је рекао и да, нажалост, и прошле године, као и сваке, 63 одсто свих несрећа са смртним исходом, деси се управо у грађевинарству.

"У тој грани ради више од 88.000 људи, односно прецизно, 88.331 и са овако високим процентом несрећа морамо посебно водити рачуна", рекао је Вулин.

Он је, обилазећи градилиште тржно-забавног центра "Belgrejd Plaza" рекао да је за владу Републике Србије увек охрабрујуће када види да се гради, да се отварају нова радна места, а посебно када нова радна места отварају могућност за продубљење привредне активности.

"Овде не само што се гради нови тржни центар, већ ће у тај тржни центар доћи и представници послова који никад до сада нису били заступљени у Србији и наравно, оно што нас увек посебно радује, јесте велики број новозапослених и велики број подизвођача који су одавде, српске фирме", рекао је Вулин.

Прецизирао је да на том градилишту ради 30 подизвођача и да су сви до једног српска предузећа.

"Овде дневно ради више од 1.000 људи и то је нешто што морамо поштовати и зато сам данас овде, на Дан грађевинара, да се захвалим инвеститору на вредном раду, на редовно исплаћеним зарадама и наравно, на безбедности на раду", рекао је министар.

Генерални директор Плаза центра Србија Рабија Шихаб каже да се са изградњом напредује по плану, да је више од 80 одсто већ урађено, као и да се паралелно напредује и са изнајмљивањем простора, односно да постоји потписано око 50 одсто уговора о закупу.

"Уговори укључују међународне закупце који тек улазе на српско тржиште. Отварање ће бити у првој половини 2017. године. Радимо у три до четири смене сваког дана и свака смена има 300-350 радника, а након отварања, планирамо да отворимо више од 1.000 радних места", рекао је Шихаб.