Aa

Aa

Рад министарства у току ванредног стања

Рад министарства у току ванредног стања

Читај ми

Поводом Одлуке о проглашењу ванредне ситуације на територији Републике Србије Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ставило је на располагање Републичком штабу за ванредне ситуације возила и објекте којима располажу Министарство, Национална служба за запошљавање и Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање.

Запослени у Центрима за социјални рад сарађују са Општинским кризним штабовима и помажу у збрињавању најугроженијих. Сектор за бригу о породици и социјалну заштиту увео је двадесетчетворочасовна дежурства. Тим Министарства обишао је данас сабирни центар у хали ФМП, на Лазаревачком друму, Геронтолошки центар Београд РЈ Бежанијска коса и Дом за децу и омладину у Сремчици, где су на смештају евакуисани грађани и корисници. Тим Министарства је одлучио да, у сарадњи са Градским секретаријатом за социјалну заштиту, организује неколико екипа стручних радника, углавном психолога, из Центара за социјални рад и Министарства ради пружања психосоцијалне подршке евакуисаном грађанству са поплављених подручја.

И руководиоци Инспектората за рад су на терену. Инспекторати у свим управним окрузима и Београду дежурају 24 сата. Кризним штабовима на располагању су сви инспектори рада и возила Инспектората. У Београду је успостављен инфо пулт – дежурна инспекција рада ( тел. 011/3061 671, 3061 672), која је у сталној приправности за давање информација и пружање подршке везане за праћење ванредне ситуације, а из домена надлежности Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Министарство ће средства планирана за финансирање одређених пројеката усмерити за помоћ угроженим установама социјалне заштите. Установе за смештај добиће донацију хране од компанија "Фриком", "Агрикор" и "Меркатор".

Сви запослени у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, јединствено и солидарно стоје на располагању за сваки вид помоћи жртвама oвe елементарне непогоде незапамћених размера.